Mänskliga Rättigheter

AI: Ungdomsbrottsling inför omedelbar avrättning

Amnesty International (AI) varnade på söndagen att iranska regimen planerar att avrätta en iransk man för ett brott han påstås ha begått när han var 15 år.

”Ungdomsbrottslingen Salar Shadizadi riskerar omedelbar avrättning för ett mord han påstås ha begått när han var 15 år gammal. Avrättningen ska genomföras den första augusti. Salar Shadizadi greps i februari 2007 anklagad för att ha mördat en vän. Avdelning 11 av brottmålsdomstolen i den nordliga provinsen Gilan dömde honom till döden i december samma år, i enlighet med den islamiska principen om qesas (vedergällning). Avdelning 37 av högsta domstolen upprätthöll hans straff tre månader senare”, säger Amnesty i en uppmaning till sina medlemmar på måndagen om att agera omedelbart för att stoppa denna avrättning.

”Minst 72 ungdomsbrottslingar tros ha blivit avrättade i Iran mellan 2005 och 2014 och minst 160 ungdomsbrottslingar tros sitta i dödscell”, tillägger Amnesty International.