Mänskliga Rättigheter

EU:s utrikeschefs Iranbesök legitimerar regimens repression och terrorism

EU:s utrikespolitiske chef Federica Mogherini planerar att åka till Iran i nästa vecka i syfte att träffa högt uppsatta representanter för iranska regimen som är ansvariga för närmare 700 avrättningar under de senaste sex månaderna och 120 000 politiska avrättningar sedan 1979, däribland massaker av 30 000 politiska fångar under sommaren 1988, det skriver FFFI i ett pressmeddelande på söndagen.

”Medan regimens säkerhetsstyrkor trakasserar och arresterar kvinnor dagligen på offentliga platser under falska anklagelser som olämplig klädsel, är det helt oacceptabelt att EU:s höga representant Mogherini, i strävan att behaga prästerskapets ledare, rättar sig efter deras kvinnofientliga syn genom att bära slöja under sina möten med regimens olika representanter, såsom Hassan Rohani, Ali Akbar Rafsanjani, Javad Zarif och Ali Larijani”, tillade FFFI.

FFFI krävde att EU:s utrikespolitiske chef ställer in sin planterade Iranresa och uppmanade regeringen, utrikesminister Margot Wallström samt alla mänskorättsaktivister i Sverige att agera omedelbart för detta änadmål.

FFFI tillade att EU bör villkora varje framtida Iranbesök med synliga och konkreta förbättringar för situationen för mänskliga rättigheter, ett stopp för avrättningar i Iran samt frigivning av samtliga politiska fångar i regimens fängelser.

Läs hela pressmeddelandet på FFFI:s newsdesk-sida, läs mer…