Mänskliga Rättigheter

AI: över tre avrättningar per dag i Iran under årets första halvår

De iranska myndigheterna har avrättat 694 personer mellan den 1 januari och 15 juli 2015. Det är en uppgång av aldrig tidigare skådat slag i landet, säger Amnesty International i ett uttalande på torsdagen.

”Detta motsvarar fler än tre avrättningar om dagen. I denna chockerande takt kommer Iran snart överstiga antalet avrättningar för hela förra året”, sade den internationella människorättsgruppen i sitt uttalande.

”Det svindlande antalet avrättningar i Iran under första halvan av året målar upp en dyster bild av ett statligt maskineri som begår överlagda och rättsligt sanktionerade mord i stor skala”, säger Said Boumedouha, biträdande chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.

Om Irans myndigheter bibehåller den här skrämmande avrättningstakten kommer sannolikt fler än 1 000 personer ha dödats innan året är slut … Avrättningarna i Iran upphörde inte ens under den heliga månaden Ramadan. I ett avsteg från etablerad praxis dödades minst fyra personer förra månaden, tillägger AI i sitt uttalande.

Amnesty International påpekar att organisationen är alltid emot användandet av dödsstraff utan undantag och betonar ”i Iran är det särskilt oroande med tanke på att domstolarna helt saknar oberoende och opartiskhet. Domarna baseras antingen på vagt formulerade eller också alltför vida brottsrubriceringar”.

Bland de avrättade i Iran finns personer som tillhör etniska och religiösa minoritetsgrupper, som till exempel kurdiska politiska fångar och sunnimuslimer, som dömts för ”fiendeskap mot gud” och ”korruption på jorden”, enligt AI.

”Baserat på observationer som Amnesty International och andra människorättsorganisationer har gjort sitter för närvarande flera tusen personer i dödscell. De iranska myndigheterna har sagt att 80 % av dem som väntar på att bli avrättade har dömts för narkotikarelaterade brott. De har dock inte angivit ett exakt antal”, skriver AI i sitt uttalande och varna för framtida avrättningar i Iran.

Det är särskilt upprörande att det inte finns något slut i sikte för grymheterna. Irans galgar inväntar tusentals dödsdömda fångar, säger Said Boumedouha.

”De som tynar bort i Irans dödsceller tvingas dagligen undra om dagen blir deras sista. I många fall får de inte reda på att de ska avrättas förrän några timmar i förväg. I vissa fall får familjemedlemmar reda på deras öde först några dagar, om inte veckor, efteråt”, skriver AI i sitt uttalande.