Motståndsrörelsen

Iraks omänskliga blockad mot Camp Liberty fortsätter obehindrat

Irakiska styrkor stationerade utanför Camp Liberty, hemvist för över 2500 iranska flyktingar och medlemmar av iranska oppositionsgruppen Folkets mojahedin (PMOI) i Irak, fortsätter implementera sina repressiva restriktioner mot lägerinvånarna, varnar Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i ett uttalande på torsdagen.

Både på måndagen och tisdagen, den 29 och 30 juni, stoppade irakiska styrkor lägerinvånarna från att ta in den senaste leveransen av förnödenheter och logistik som de hade köpt för sina egna pengar och som har stått utanför lägret sedan två veckor tillbaka på grund av de påtvingade restriktionerna.

De styrkor som vägra släppa in förnödenheterna arbetar under befäl av en kommitté inom Iraks regering med landets nationella säkerhetsrådgivare Faleh Fayyad som ordförande, skriver NCRI i sitt uttalande.

Lägerinvånarna och deras företrädare har tagit upp frågan med observatör från FN:s Irakmission (UNAMI) dagligen och protesterat mot den logistiska blockaden mot lägret. Men deras protest har hittills inte hörsammats och inga effektiva åtgärder har vidtagits [för att häva blockaden], skriver NCRI.

NCRI uppmanade FN, den amerikanska regeringen, EU och dess medlemsstater att vidta omedelbara åtgärder för att häva denna omänskliga blockad mot lägret.

NCRI påminner även FN och den amerikanska regeringen om deras ansvar gentemot invånarna i Camp Liberty med hänvisning till att de både skriftligen och vid upprepade tillfällen har åtagit sig att säkra lägerinvånarnas välfärd och trygghet.