Mänskliga Rättigheter

AI fördömer iranska regimen för amputationsstraff

Enligt officiella rapporter genomförde iranska regimens myndigheter två amputationsstraff i det centrala fängelset i staden Mashhad på söndagen, den 28 juni, under den heliga fastemånaden Ramadan. Offren, två unga män anklagade för stöld, fick sina fingrar amputerade i enlighet med regimens sharialagar.

Amnesty International (AI) fördömde detta barbariska straff i starka ordalag i ett uttalande på tisdagen och beskrev det som en chockerande och grym handling.

“Dessa brutala straff strider flagrant mot internationell rätt och det finns ingen plats för dem i det straffrättsliga systemet. Straffet amputation är tortyr, [vilket är] ett brott under internationell rätt”, betonade AI i sitt uttalande publicerade på dess hemsida, den 30 juni.