Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Nio män varav en 70-årig avrättade i Iran

Iranska regimen hängde nio män på torsdag inklusive en 70-åring som var fängslade i fjorton år för narkotikarelaterade brott.

Fångarna hängdes i det centrala fängelset i Bandar Abbas, huvudstad i Hormozgan-provinsen i södra Iran.

Rättsväsende i Hormozgan bekräftade avrättningarna utan att avslöja deras identitet.

Enligt de uppgifter som FFFI har tagit del av, Heydar Mardani, 70, avrättades efter att ha avtjänat 14 år av sitt liv i fängelse.

De andra offren identifieras av oberoende källor som : Hossein AliKhah, Ahmad Qurashi, Farhad Kianian, Mohamad Ahmadi, Mehrdad Azmand, Qassem Maziar, Heydar Moridani och Mohamad Naroui.

Under de senaste dagarna har antalet avrättningar ökat kraftigt i landet.  Minst 85 människor avrättades mellan 12-18 april i fler fängelse runtom landet.

Den kraftiga ökningen av avrättningar är en tydlig indikation på mullornas desperata behov av att skapa en atmosfär av rädsla i samhället för att konfrontera den explosiva situationen, speciell efter att iranska regimen och världens sex stormakter kom överens om ett ramavtal kring prästerskapets kärnteknikprogram, säger Mojtaba Ghotbi till FFFI.

En rad protester har brutit ut i olika iranska städer på de senaste tiderna. Förra veckan protesterade tusentals lärare i hela landet som krävde bättre levnadsvillkor.