Folkliga protester, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Chef för Irans Lärarorganisation arresterad

Generalsekreterare för Irans Lärarorganisation arresterades den 20 april och fördes till Teherans ökända Evin-fängelse för att avtjäna ett femårigt fängelsestraff, rapporterade iranska regimens nyhetsbyrå ILNA,

Alireza Hashemi dömdes till fängelse i 2010 anklagad för att “driva fackliga krav” samt för “möte med anhöriga till frihetsberövade lärare”, berättade hans ställföreträdare, Tahereh Naghiyi, till ILNA.

Naghiyi tillade att Hashemi hade funnits skyldig till andra ”brott” däribland för att ha “agerat mot den nationella säkerheten”.
Organisationen sade att arresteringen var ett försök att radikalisera lärarrörelsen som hittills har agerat rationellt [och organiserat flera landsomfattande fredliga protestaktioner i flera iranska städer], rapporterar RFE/RL på måndagen.
Organisationen uppmanade också Rohanis regering att lyssna på lärarnas krav på ökade rättigheter samt förhindra skapandet av en “polisstat” i landet.

FFFI rapporterade i förra veckan att tusentals lärare deltog i protestaktioner i 70 olika städer runtom landet utanför regimens lokala utbildningskontor.