Nyheter

Norge agerar mot flyktingar som reser tillbaka till sina hemländer

Den norska regeringen och dess samarbetspartier har kommit överens om att ta kraftag mot flyktingar i Norge som reser tillbaka till sitt forna hemland på semester eller besök, skriver norska dagbladet.

Norska justitiedepartementet arbetar nu med riktlinjer att dra tillbaka flyktingstatus för de flyktingar som reser på semester eller besöker sitt forna hemland, från vilket de har sökt skydd mot förföljelse.

Sådana hembesök kan utgöra missbruk av asylsystemet och indikerar att det inte fanns ett verkligt behov av skydd när upphålltillståndet beviljades. Det är viktigt att regerigen reagerar tydligt på detta och att behörigheterna återkallas, enligt det avtal som presenterades i Nydalen ikväll.

I praktiken innebär detta att flyktingar som har beviljats uppehållstillstånd i Norge i upp till fem år  stoppas från att resa tillbaka till det land de har flytt.