Ekonomi, Nyheter

EU inför sanktioner mot iransk bank och 32 iranska rederier

EU beslutade på onsdagen att återinföra sanktioner mot en iransk bank och 32 iranska rederier på nya rättsliga grunder efter att unionens tidigare straffåtgärder mot dessa bolag avslogs av en europeisk domstol tidigare i år, rapporterar Reuters.

Beslutet kommer endast dagar efter att iranska regimen och världens sex stormakter kom överens om ett så kallat ramavtal. Beslutet visar att EU:s 28 nationer inte tänker lätta på trycket på Iran innan parterna har nått en omfattande slutgiltig överenskommelse om regimens misstänkta kärnteknikprogram.

EU:s näst högsta domstol hävde i en dom unionens beslut från januari i år att frysa tillgångar för iranska banken Bank Tejarat och 40 iranska rederier. Domstolen sade i sin dom att EU:s straffåtgärder mot dessa bolag hade införts på fel rättsliga grunder.

EU svarade dock som unionen alltid gjort i andra fall nämligen beslutade att återinföra straffåtgärderna mot Bank Tejarat och 32 av de iranska rederierna, inklusive Hamburgbaserade Ocean Capital Administration GmbH, under nya rättsliga grunder. EU motiverade sitt nya beslut med att Bank Tejarat “ger betydande stöd till Irans regering genom att erbjuda finansiella resurser och finansieringstjänster för utvecklingsprojekt inom olje- och gasindustrin.”

Samtliga rederier utom åtta fördes återigen upp på EU:s sanktionslista eftersom de ägs av regimens statliga rederi, Islamic Republic of Iran Shipping Lines, som förts upp på samma lista tidigare.

EU:s officiella tidning offentliggjorde den nya sanktionslistan på onsdagen vilket betyder att EU:s nya straffåtgärder mot bolagen träder i kraft omedelbart, rapporterar Reuters från Bryssel.