Nyheter

Iranstödda miliser i Irak allvarligare hot än IS

Tidigare CIA-chefen och befälhavare för USA:s militära operationer i Irak mellan 2007-2008, general David Petraeus, säger att Iran och de shiitiska miliser som det stödjer är det ”främsta” strategiska hotet mot Irak och inte terroristgruppen, Islamiska staten (IS).

”Jag skulle vilja påstå att det främsta hotet mot Iraks långsiktiga stabilitet och bredare regional jämvikt inte är den Islamiska staten utan snarare de shiitiska miliserna, många av dem uppbackade av och några (även) vägleda av Iran”, sade Petraeus i en intervju med Washington Post efter ett besök i Iraks kurdiska region nyligen.

Han tillade samtidigt att dessa shiitiska milisgrupper var ansvariga för illdåd mot Iraks sunnitiska civilbefolkning i de område som de erövrar från IS. Han varnade också för att dessa miligrupper kan bli den dominerande kraften i Irak i framtiden utanför regeringens kontroll.

Shiitiska milisgrupper dominerar Iraks stora offensiv mot den IS-kontrollerade staden Tikrit där cirka 10 gånger mer miliser än irakiska soldater deltar. Människorättsorganisationer som Amnesty har under de senaste månaderna anklagat dessa milisgrupper för grymma människorättskränkningar samt krigsbrott, i synnerhet mot Iraks sunnimuslimska minoritet.

”Shiitiska milisgrupper stödda av Iran träder fram som den mest framstående makten i landet som agerar utanför [irakiska] regeringens kontroll och istället svara till Teheran”, tillade han.

Petraeus sade att Irans ökade inflytande i Irak genom befälhavaren för revolutionsgardets Quds-styrka Qassem Suleimani betonar ”en mycket viktig verklighet, nämligen att den nuvarande iranska regimen är inte vår allierade i Mellanöstern”.