Avrättningar, Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Sex sunniter avrättade i Iran

kurdiska-fångarIranska regimen avrättade sex sunnimuslimska politiska fångar från Irans kurdiska minoritet på onsdagen i Rajai’ Shahr-fängelset utanför huvudstaden Teheran.

Hamed Ahmadi, 33, Jahangrir och Jamshid Dehghani (två bröder, 28 och 29), Kamal Mowlaie 30, Seddiq Mohammadi, 28, samt Hadi Hosseini, 31, hade förts till isoleringscell i fängelset i Karaj igår och deras familjer hade uppmanats att komma till fängelset för ett sista besök.

FFFI vädjade utan framgång till regeringen och utrikesminister Margot Wallström i ett pressmeddelande natten till onsdagen för skyndsamma åtgärder för att rädda deras liv.

Iranska regimens så kallade rättsväsende har dömt dessa fångar till döden på grund av deras religiösa övertygelse, för påhittade och godtyckliga brott som ”fiendskap mot Gud”, ”korruption på jorden” samt ”propaganda mot regimen”.

Men regimens myndigheter anklagar fyra av männen, Hamed Ahmadi, Jahangrir och Jamshid Dehghani samt Kamal Mowlaie, till att ha dödat en högt uppsatt sunnimuslimsk prästman med kopplingar till prästerskapets ledning i september 2009.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) fördömer avrättningarna, vilka syftar enbart till att skrämma iranska folket och de etniska och religiösa minoriteten till tystnad.