Ekonomi, Nyheter

Irans försök att undkomma EU-sanktioner misslyckas i brittisk domstol

Iranska regimen försök att stoppa EU från att återinföra sanktioner mot prästerskapet över dess misstänkta kärnteknikprogram genom att ta fallet till domstol i London misslyckades under måndagen, rapporterar flera internationella medier.

Domaren i Londons högsta domstol Nicholas Green sade på måndagen att EU:s regeringar har rätt att åter föra upp Irans Nationella Tanker-koncern (National Iranian Tanker Company, NITC) på sin sanktionslista över individer och enheter som omfattas av unionens straffåtgärder.

Fartyg från NITC är kända för att segla under olika flaggor, byta namn, överföra olja från fartyg till fartyg samt blanda iransk olja med olja från andra länder i syfte att dölja ursprunget av sin råolja för att kringgå internationella sanktioner.

Iranska regimens taktik att smuggla sin råolja är känt och har avslöjats vid flera tillfällen tidigare trots NITC:s enorma ansträngningar att dölja identiteten hos sina fartyg och var de befinner sig.

NITC meddelade i oktober förra året att EU:s sanktioner mot koncernen hade ogiltigförklarats av en domstol i EU. Den är dock fortfarande svartlistad av USA.

EU:s ministrar väntas åter svartlista NITC under morgondagens möte i Bryssel. Iranska regimens statliga tanker-koncern gick då till Londons högsta domstol i fredags och ansökte om ett omedelbart domstolsföreläggande för att tvinga Storbritannien att lägga in sin veto mot EU:s beslut som måste vara enhälligt.

Domstolen avslog NITC:s ansökan om ett domstolsföreläggande.

Domaren Nicholas Green motiverade domen under en hearing tidigt på måndagsmorgonen och sade, det skulle ha varit ”helt exceptionell” för domstolen att tvinga den brittiska regeringen till att lägga in veto mot sanktionerna. Ett sådant beslut skulle också riskera att orsaka ”påtagliga svårigheter för politiken bakom sanktionsregimen”, tillade domaren.