Nyheter

Iran skjuter upp en ny satellit i rymden

Iranska regimens statliga television rapporterar under måndagen att Iran har skjutit upp en ny satellit i rymden, sin fjärde under de senaste åren som kretsar runt jorden.

Rapporten citerade regimens försvarsminister general Hossein Dehghan som sade att satelliten, designad och byggd i Iran, heter ”Fajr” eller ”gryning på persiska” utan att ge ytterligare information.

Uppskjutningen kommer mitt i förhandlingar med världsmakterna om regimens misstänkta kärnteknikprogram. Internationella observatörer oroar sig för att Irans rymdprogram kan hjälpa regimen designa raketer som kan bära kärnvapenstridspetsar.

Iranska regimen insisterar dock att dess kärnteknik- och rymdprogram har endast fredliga ändamål. Västvärlden oroar sig dock för att iranska regimen försöker tillverka kärnvapen med civilt kärnteknikprogram som förevänding.