Motståndsrörelsen, Nyheter

Irans inblandning i Irak och Syrien måste stoppas för att besegra fundamentalism

FFFI, Strasbourg – Iranska nationella motståndsrådets valda president Maryam Rajavi varnade på måndagen västvärlden mot varje form av allians med iranska regimen i kamp mot Islamiska staten (IS).

Maryam Rajavi, som deltog i konferensen ”Terrorismens och extremismens utmaningar, rötter, lösningar, vilken roll spelar Irans religiösa diktatur” i Europarådets parlamentariska församling (PACE) på måndagen, sade att ”Teheranregimens deltagande i koalitionen mot IS är 100 gånger farligare än islamisk fundamentalism från shiitiska eller sunnitiska grupper”.

Medan internationella förhandlingar om iranska regimens kärnteknikprogram ska återupptas i början av februari, sade hon att det vore naivt att tro att starkare engagemang med Iran i Irak kommer att leda till att landet avstår från kärnvapen, rapporterar Reuters från Strasbourg.

”Så länge prästerskapet härjar i Irak, kommer de aldrig att ge upp [jakten på] kärnvapen”, sade Maryam Rajavi i sitt tal inför åhörarna bland dem flera ledamöter från PACE:s medlemsstater.

Andra talare under måndagens konferens var Kimmo Sasi, ledamot från Finland, Jordi Xucla, ledamot från Spanien och ordförande för gruppen Alliance of Liberals and Democrats for Europe, Tiny Kox, ledamot från Nederländerna och ordförande för gruppen the Unified European Left, Senator Bernard Fournier, Frédéric Reiss och Emile Blessig, ledamöter från Frankrike, Egidijus Vareikis, ledamot från Litauen samt Nazir Hakim, generalsekreterare för Syriska Nationella Koalitionens politiska delegation.

Innan konferensen deltog Maryam Rajavi tillsammans med de andra ledamöterna i PACE:s minnesstund för förintelsens offer i Strasbourg.

Senare på eftermiddagen deltog Maryam Rajavi i två gruppmöten för European People’s Party och Alliance of Liberals and Democrats for Europe. Hon höll anförande om situationen i Iran, Camp Liberty samt vad internationella samfundet bör göra för att besegra religiös fundamentalism som började expandera efter att prästerskapet usurperade makten i Iran för tre decennier sedan.