Nyheter

Inga verkliga framsteg under veckan atomsamtal med Iran

Representanter från iranska regimen och världens sex stormakter, så kallade P5+1-gruppen, gjorde “begränsade” framsteg under söndagen i försöken att minska skillnaderna över Irans misstänkta kärnteknikprogram, men kom överens om att öka ansträngningarna för ett slutgiltigt avtal, rapporterar Reuters genom att citera anonyma diplomater.

Veckans förhandlingar i Genève inleddes i onsdags med långa bilaterala samtal mellan iranska regimens utrikesminister Javad Zarif och USA:s utrikesminister John Kerry. De tog också en kort promenad tillsammans i den schweiziska staden i vad många medier beskrev som ett ovanligt diplomatiskt drag.
Politiska direktörer tog sedan över förhandlingarna i Genève och samtalade under fem dagar i hopp om att finna en kompromiss kring de mest infekterade frågorna, däribland antalet centrifuger som iranska regimen ska få behålla och hur långt ett eventuellt avtal ska gälla.

Under tiden träffades John Kerry och Zarif återigen i Paris för att få fart på samtalen men utan större framgång.

“Verkliga framsteg är begränsade, men experterna ska fortsätta imorgon. Det är rimligt att säga att alla är engagerade i att intensifiera ansträngningarna”, sade en diplomat till Reuters samtidigt som biträdande ministrar började en sista omgång av förhandlingar sent på söndagen.

“Det finns en god stämning i den meningen att vi förmodligen kommer att träffas mer under de kommande månaderna för att försöka göra framsteg”, tillade diplomaten.

Samtidigt med förhandlingarna i Genève har Obama-administrationen inlett en massiv mediaoffensiv och intensiv lobbykampanj i syfte att stoppa amerikanska kongressen från att införa nya ekonomiska straffåtgärder. Zarifs och Kerrys gemensamma promenad i Genève bör ses som en del i detta försök att ge sken om konstruktiv förhandlingsklimat.

USA:s president Barack Obama varnade amerikanska lagstiftare på fredagen att inte införa nya sanktioner mot Iran över dess kärnteknikprogram och sade att en sådan åtgärd skulle rubba de diplomatiska samtalen och öka sannolikheten för en militärkonflikt med regimen i Teheran. Vita huset har också gjort klart att Obama kommer att lägga in sin veto mot varje lagstiftning som inför nya sanktioner mot Iran.

Amerikanska senatorer, i synnerhet senatorer från det republikanska partiet, har avfärdat hoten om veto och betonat att man ska lägga fram ett nytt förslag för sanktioner mot Iran, som arbetats fram av en demokratisk och en republikansk senator, för omröstning senare i januari eller tidigt februari.