Nyheter

Iran fördömer nya Charlie Hebdos omslag som ”provocerande”

Iranska regimen fördömde på onsdagen publiceringen av en ny karikatyr av profeten Mohammed på omslaget för den nya upplagan av Charlie Hebdo som ”en förolämpning mot världens muslimer”.

Marzieh Afkham, taleskvinnan för iranska regimens UD sade att publiceringen ”provocerar muslimernas känslor världen över.”

Omslagsbilden föreställer en gråtande Mohammed som skyltar med slogan Je suis Charlie (Jag är Charlie) som myntades för att uttrycka stöd och sympati efter attacken mot satirtidningens kontor i Paris. Överst på bilden står det, ”Allt är förlåtet”.

Islam förbjuder avbildningar av Mohammed eller andra profeter. Al-Qaidas jemenitiska gren hävdade att förra veckans attack var en hämnd för tidningens tidigare publiceringar av karikatyrer av profeten Mohammed som anses stötande.

I dag kom det nya numret av franska satirtidningen Charlie Hebdo ut efter terrordådet där åtskilliga av dess medarbetare mördades. Den första upplagan var tre miljoner ex mot vanligtvis 60.000. Den höjdes senare till fem miljoner.

I morgon torsdag ska samtliga artiklar kunna läsas digitalt på flera språk.