Nukleärt, Nyheter

USA:s kongress söker inflytande i Iransamtal

Republikanska kongressledamöter sade på torsdagen att de är nära att återinföra lagstiftning som syftar till om att ha en röst i förhandlingarna om Irans kärnprogram och att införa hårdare sanktioner mot Iran.

Republikanerna kontrollerar nu båda kamrarna i den amerikanska kongressen.

Senator Mark Kirk sade till reportrar att han förväntade senatens bankutskott att rösta inom de närmaste veckorna för ett förslag som han skrev tillsammans med den demokratiske senatorn Robert Menendez i syftet att öka sanktioner mot Iran om förhandlingarna vacklar.

Menendez-Kirk förslaget lades fram i december 2013, men kom inte fram för omröstning i senaten när det kontrollerades av demokrater. Vita huset insisterade att denne lag skulle kunna äventyra de internationella förhandlingarna om Irans kärnenergiprogram.

USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina nått en preliminär överenskommelse med Iran under 2013 för att det ska avbryta sin känsliga kärntekniska verksamheten i utbyte mot att lätta några ekonomiska sanktioner.

De två sidorna misslyckats för andra gången i december för att träffa en självpåtagna deadline och förlängde den preliminära överenskommelsen med sju månader. Frustrerade amerikanska lagstiftare vill Obama att vara mer kraftfull med Iran.

Iran och de sex befogenheter återuppta förhandlingarna de 18 januari