Nyheter

Säkerhetsstyrkor i Teheran stoppar stödmanifestation för Paris-dådets offer

Iranska regimens säkerhetsstyrkor stoppade på torsdagen en planerad stödmanifestation i Teheran för att visa solidaritet med offren från onsdagens terrordåd mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris, enligt källor som pratat med FFFI på villkor om anonymitet.

Två maskerade män tog sig in på satirtidningen Charlie Hebdos redaktion under onsdagsförmiddagen. Tolv personer dog när männen öppnade eld mot redaktionen med automatvapen (se klippet här…).

En grupp journalister som försökte samlas utanför det nu stängda författarsamfundets kontor i Teheran för att visa solidaritet med offren i Paris stoppades av iranska regimens säkerhetsstyrkor, enligt uppgifterna.

Irans författarsamfund fördömde i ett uttalande onsdagens attack mot Charlie Hebdo som en grym terrorhandling och en attack mot yttrandefriheten. Uttalandet betonar att många iranska författare och journalister har offrat sina liv för yttrandefriheten och därför förstår väl [franska] folkets ilska och lidande.

Ruhollah Khomeini, grundaren av prästerskapets envälde i Iran, utfärdade i 1989 en fatwa mot ”Satansversernas” författare Salman Rushdie. Fatwans budskap var att Rushdie måste avrättas för att hans bok var hädisk mot Islam.