Ekonomi, Nyheter

Nya USA-sanktioner mot iranska företag och personer

USA införde på tisdagen sanktioner mot nio nya enheter och personer som stöder Irans ansträngningar för att undvika sanktioner och som stöder regimens människorättskränkningar, inklusive censur.

USA:s Finansdepartement sade i ett uttalande att den senaste sanktionerna är en del av ett försök att genomföra gällande sanktionerna medan USA och andra länder fortsätter att förhandla med Iran över dess nukleära program.

”Även om vi inte stöder införandet av nya kärnkraftsrelaterade sanktioner medan förhandlingarna pågår … vi har gjort klart, genom ord och handling, att vi kommer att fortsätta driva igenom våra befintliga sanktioner”, sade David Cohen statssekreterare för terrorism och Financial Intelligence, i ett uttalande.

I en kommentar på onsdag sade iranska utrikesdepartements taleskvinna Marzieh Afkham att ”Denna åtgärd är emot de amerikanska åtagandena enligt Genève gemensamma handlingsplanen”.

De nya sanktionsmålen inkluderar fem personer och en enhet för sin roll i att hjälpa den iranska regeringen att köpa eller förvärva amerikanska valutan, enligt departementet.

De innefattar: förre iranske medborgaren Hossein Zeidi och Seyed Kamal Yasini, som amerikanska tjänstemän säger att de har hjälp till att omvandla iranska pengar till lokal valuta och sedan in i US-dollar, Azizullah Asadullah Qulandary, en Afghanistans medborgare som hjälpte till att leverera dessa dollar till den iranska regeringen. Asadollah Seifi, Teymour Ameri och den Dubai-baserade Belfast General Trading som också har levererat amerikanska valutan till den iranska regeringen, enligt statstjänstemän.
Anahita Nasirbeik, en iransk bankman, som anses stödja Irans centralbank eller iranska regeringens ansträngningar att skaffa eller köpa amerikanska sedlar, sade uttalandet.

Två iranska företag, Douran Software Technologies och Abyssec, är också måltavla för de nya sanktionerna för sin roll i att stödja iranska regimens kränkningar av mänskliga rättigheter, enligt departementet.