Avrättningar, Nyheter

Fyra avrättad på MR-dagen i Iran

Iranska regimen trotsade FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna genom att avrätta fyra personer i onsdags samtidigt som världen firade mänskliga rättigheternas dag.

Fyra fångar, bland dem en kvinna och en afghansk medborgare, avrättades genom hängning i städerna Karaj och Qazvin.

Den avrättade kvinnan var identifierade endast genom sina initialer F Q och hängdes i staden Ghazvin i centrala Iran. Tre andra män var avrättade samma dag i ett fängelse i staden Karaj, två mil utanför huvudstaden Teheran.

Iranska regimen har avrättat minst 55 fångar under de senaste 17 dagarna.

De senaste veckorna har tusentals fångar i det ökända Karaj-fängelset blivit utsatta för påtryckningar och våldsam behandling i ett försök från regimens sida att öka förtrycket i landets fängelser.

Den nionde december stormade fängelsevakterna vid avdelning sex på Gohardasht-fängelset fångarnas celler med inspektion som ursäkt. Tusentals fångar tvingades ut på gården i extrem kyla utan kläder. Fängelsevakterna misshandlade även fångarna med batonger, plaströr och elpistol. Vakterna förstörde dessutom fångarnas tillhörigheter.

Läget för de mänskliga rättigheterna i Iran har förvärrats dramatiskt sedan Hassan Rohani tillträdde som iranska regimens president.
Mörkertalet är stort men minst 1200 personer har blivit avrättade sedan Rohani blev president. Antalet avrättningar sedan början av 2014 uppgår till 600 registrerade fall.