Folkliga protester, Nyheter

Protesterande studenter kräver att politiska fångar i Iran friges

student-day-2014-05Iranska studenter höll protester och sammankomster på Studentdagen (den sjunde december), en årlig återkommande högtid som egentligen hedrar minnet av tre studenter som sköts till döds i den sjunde december 1953 av polisen under Shahens diktatur.

I en uppenbar rädsla för studentprotesterna i Teheran, avbröts Hassan Rouhanis planerade program vid Teherans Universitet men hölls slutligen på Irans Medicintekniska Universitet som ligger på ett avlägset område.

Genom införande av extrema student-day-2014-04säkerhetsåtgärder förhindrade regimens tjänstemän studenter från att komma in i konferenssalen där programmet skulle hållas.

Ändå under Hassan Rohanis tal, frågade studenterna honom om den senaste tidens stora ökning av brödpriset. Bröd är av den viktigaste basmaten för många iranier.

Studenterna skanderade också slagordet ”självständighet, frihet, en iransk republik” som är ett uttryck för motstånd mot prästerskapets envälde i Iran.student-day-2014-01

Videoklipp som sprider sig på sociala medier visar hur de repressiva säkerhetsstyrkorna använder batonger för att tysta ner studenterna.

Vid Teherans Universitet, Energi Högskolan samt Irans Universitet för vetenskap och teknik, krävde studenter genom sina slagord att ”politiska fångar måste friges”. Studenterna vid Allameh Universitet ropade slagordet ”Varken Gaza eller Libanon, jag offra mitt liv för Iran” i en hänvisning till iranska regimens så kallade motståndsfronten. Regimens kravallpolis hindrade studenter från att ta bilder eller filma.

Tidigare befälhavare för regimens paramilitära terrorstyrka revolutionsgardet (IRGC), Brigadgeneral Mohammad Bagher Qalibaf, som är borgmästare i Teheran, tvingades ställa in sitt planerade tal på Sharif Universitet i Teheran, på grund av studentprotester.

ssdI lördags den sjätte december demonstrerade ett antal exiliranier och anhängare till Iranska nationella motståndsrådet på Sergels torg i Stockholm för att visa sitt stöd för iranska studenters kamp för frihet och demokrati.