Engagemang

Manifestation till stöd för Irans studentrörelse

Lördagen den sjunde december sammanfaller med Studentdagen i Iran, en årligen återkommande högtid som egentligen hedrar minnet av tre studenter som sköts ihjäl i december 1953 när Shahens polis mot öppnade eld mot studenter som deltog i en protest vid Teherans universitet.

Händelsen gjorde att landets universitet kom att spela en betydande roll för frihet- och demokratirörelsen mot Shahens diktatur.

Irans universitet har under de senaste decennierna varit en viktig plattform för iranska folkets protester mot landets despotiska ledare och deras frihetskamp för ett humant och demokratiskt samhälle.

Studenterna vid landets olika universitet i flera städer har enligt rapporter uppmanat till protester mot regimen i samband med årets firande av Studentdagen. Iranska regimen har redan höjt beredskapen hos sina säkerhetsorgan och vidtagit andra repressiva åtgärder, framförallt vid landets universitet, i ett försök att förhindra regimkritiska demonstrationer. Prästerskapet har genom åren utnyttjat denna dag i sin propaganda kampanj och försökt föregå de regimkritiska protesterna under firandet av Studentdagen genom att arrangera egna demonstrationer och protestera mot USA, Israel och västvärlden.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) kommer att delta i en manifestation på Sergels torg i Stockholm, lördagen den sjunde december, i solidaritet med de iranska studenterna och till stöd för folkets protester mot prästerskapets envälde i Iran.

Deltagarna kommer också att uppmärksamma de iranska studenternas krav på ökad frihet och demokrati samt uppmana Sveriges politiker att stå med de många miljoner iranier som vill se en demokratisk förändring i sitt landet.

Plats: Stockholm, Sergels torg
Tid: Lördagen,  06 december, kl. 12:30 – 14:00
Kontakt: Mojtaba Fathi 0046  70 777 33 83