Mänskliga Rättigheter

Dödsdömd samvetsfånge riskerar avrättning

arabiIranska regimens högsta ”juridiska instans” slog under helgen fast dödsstraffet mot en 30-årig fotograf och bloggare vilket betyder att han nu står inför omedelbar avrättning.

Soheil Arabi arresterades tillsammans med sin fru i november förra året och dömdes till döden den 18 september i år. Detta efter att prästerskapets så kallade rättsväsende anklagat honom för att ha förolämpat profeten Mohammad på sociala medier.

Soheil Arabi hade åtta Facebooksidor under olika namn och erkände att han på dessa sidor hade publicerat material som förolämpade profeten. Men han uppgav att han mådde psykiskt dåligt under den period som han publicerade materialen.

Artikel 262 i prästerskapets islamiska strafflag tillämpar dödsstraff för förolämpning av profeten, men artikel 264 i samma lag stipulerar att dödsstraffet ska förvandla till 74 piskrapp om en misstänkt yttrar kränkande ord mot profeten i vrede eller av misstag eller citera någon annans kränkande ord.

Förenade föreningar för ett Fritt Iran uppmanar regeringen, men också människorättsorganisationer att agera omedelbart för att stoppa Arabis avrättning.