Nyheter

Fackeltåg i Stockholm uppmärksammar förtrycket av kvinnor i Iran

Med anledning av Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, den 25 november, arrangerar Förenade föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) ett fackeltåg på Sergeltorget i Stockholm, för att uppmärksamma de repressiva begränsningarna och våldet mot kvinnor i Iran.

Kvinnor i Iran har sedan prästerskapet usurperade makten i 1979, varit utsatta för dubbelmarginalisering och systematiskt förtryck. I prästerskapets Iran ses kvinnor som andra klassens medborgare och våld mot kvinnor är legaliserat. Hedersvåld och kvinnoförtryck är acceptabelt i dagens Iran och är ofta ostraffat.

Iranska regimen torterar och trakasserar kvinnor dagligen, i synnerhet i sina fängelser. Det finns olika straff för kvinnor som bryter mot iranska regimens kvinnofintliga lagar och regler.

Iranska regimens parlament antog nyligen ett nytt lagförslag som officiellt ger medlemmarna i den paramilitära styrkan, Basij-styrkan, ansvaret att verkställa prästerskapets strikta klädkod.

Därmed får repressiva Basij-styrkan en ökad makt och friare händer att trakassera och förtrycka kvinnor och ungdomar i samhället under förevändningen att ”främja dygd och förhindra synder”.
Detta ledde till en rad syraattacker mot kvinnor i flera iranska städer under oktober månad där minst 25 kvinnor var skadade och en miste livet, enligt rapporter.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran (FFFI) uppmanar regeringen och utrikesministern, Margot Wallström, att använda Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor för att i starkaste ordalag fördöma iranska regimens systematiska förtryck och marginalisering av kvinnor och flickor.

Deltagarna i tisdagens fackeltåg kommer att uppmana utrikesministern att hedra denna dag och stå med de miljoner iranska kvinnor som faller för prästerskapets envälde dagligen genom att kalla upp dess ambassadör till UD för att framföra Sveriges starka protest mot regimens oacceptabla behandling av kvinnor samt kräva ett stopp för dessa repressiva åtgärder och kvinnofientliga lagar i Iran.

Datum: Tisdagen, 25 november 2014
Klockan: 18:00 -19:00
Plats: Sergels torg

Kontakta:

Mojtaba Fathi: 0046 – 70 777 33 83