Nukleärt, Nyheter

Inget kärnavtal med Iran i sikte innan måndagens tidsfrist

Internationell press rapporterar frenetiskt från de pågående kärntekniska förhandlingarna i Wien och bedömer chanserna till att iranska regimen och världens sex stormakter, så kallade P5+1-gruppen eller EU3+3, ska kunna nå ett slutgiltigt avtal innan tidsfristen, den 24 november, som minimala.

Enligt de senaste rapporterna från Wien på torsdagen har USA:s utrikesminister John Kerry nu landet i Österrikes huvudstad för att närvara vid samtalen.

Han kommer till Wien efter en rundresa i andra europeiska huvudstäder med start i London och sedan Paris för samtal med allierade. I London träffade han Storbritanniens utrikesminister Philip Hammond under tisdagen och stannade förmodligen en extra dag för att träffa Omans utrikesminister som nyligen hade återvänt från ett besök i Teheran.

Det senare mötet var till en början hemligt och bekräftades på onsdagen av amerikanska UD först efter att en reporter från Associated Press (AP) hade sett Omans utrikesminister på samma hotell där USA:s utrikesminister John Kerry stannade. Det är dock oklart vad som diskuterades under deras möte men ska man döma av tidigare rapporter så handlade det troligtvis om en brevväxling mellan USA:s president Barack Obama och iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei kring den kärntekniska frågan.

Khamenei i egenskap av prästerskapets högsta andlige ledare har sista ordet när det kommer till kärnteknikfrågan och huruvida ett slutgiltigt avtal kan nås.
Storbritanniens utrikesminister sade efter möten med sin amerikanska motsvarighet på tisdagen att ”Jag tror att vi kan få till ett avtal … men vi kommer inte att gå med på ett dåligt avtal. Dessa förhandlingar är extremt tufft och Iran måste visa större flexibilitet om vi ska vara framgångsrika”.

Under torsdagen träffade John Kerry både Frankrikes och Saudiarabiens utrikesministrar i Paris för att diskutera de pågående förhandlingarna med iranska regimen innan sin avresa till Wien.

Laurent Fabius och John Kerry, erkände efter mötet att det fortfarande fanns en bit kvar att gå för att överkomma skillnaderna med Iran när det gäller dess kärnteknikprogram, rapporterar Reuters från Paris på torsdagen.

”Vi vill ha ett avtal, men viktiga meningsskiljaktigheter kvarstår. Vi hoppas att vi kan minska dem under de kommande dagarna, men detta beror på iraniernas attityd”, sade Frankrikes utrikesminister Fabius i ett gemensamt uttalande med sin merikanska motpart i Paris.
På frågan om det mest sannolika resultatet efter tidsfristen, den 24 november var en förlängning av samtalen, något som diplomater privat har sagt är sannolikt, svarade Kerry att parterna inte har diskuterat någon förlängning.

”Vi har inte diskuterat en förlängning, vi förhandlar för att försöka få till ett avtal … Om du närmar dig de sista timmarna och du är tvungen att titta på alternativen så ska vi titta på dem”, sade han inför avresan till Wien senare på torsdagen.
Rapporterna från Wien på torsdagen gör gällande att samtalen verkar ha kört fast även om förhandlingarna ska pågå fram till måndagens tidsfrist.
Reuters citerar anonyma tjänstemän nära förhandlingarna på torsdagen och skriver från Wien att samtalen har kört fast och att tidsfristen kan komma att förlängas.
Guardian rapporterar på torsdagen att skepsis över ett avtal om iranska regimens kärnteknikprogram växer inför måndagens tidsfrist.

”John Kerry kommer till Wien för samtal med sin iranska motsvarighet och avvisar påståenden om att tidsfristen måste förlängas. Han insisterar att USA och iranska regimen kommer att nå ett kärnteknik avtal innan måndagens tidsfrist, skriver den brittiska tidningen” Guardian.
Agence France-Presse (AFP) skriver under torsdagen att ”en sista omgång av förhandlingar om Irans kärnteknikprogram inför en stundande tidsfrist stod och vägde medan Storbritannien uttryckte pessimism över att ett avtal kunde nås i tid och utrikesministrarna höll sig borta” från Wien.
New York Times reporter i Teheran skriver i en lång reportage från iranska huvudstaden på torsdagen att bortom kärntekniksamtalen med Iran, de verkliga hindren finns kanske i Teheran.
Wall Street Journal rapporterar att amerikanska senatorer uppmanade Obama-administrationen på torsdagen att öka konsultationerna med kongressen över varje eventuellt kärnteknikavtal mellan iranska regimen och västmakterna samtidigt som samtalen närmade sig en måndagens tidsfrist.

Financial Times rapporterar från Washington att USA och iranska regimen gör sig redo för att skylla ett misslyckande på varandra. Iranska regimens högt uppsatta diplomater och tjänsteman har i en rad uttalanden i regimens medier och internationell press anklagat USA för att ställa överdrivna krav. Tolka av iranska regimens reaktioner såhär långt så har prästerskapet inga planer på att minska antalet centrifuger och begär omfattande och snabba sanktionslättnader, vilka går helt emot vad P5+1 kräver för att försäkra sig om att iranska regimen inte kan tillverka kärnvapen. Dessa är utöver de andra skillnader som stoppar parterna från att nå ett slutgiltigt avtal.

Att döma från rapporterna och uttalanden från diplomater och experter så står parterna långt ifrån varandra i flera viktiga frågor. Skillnaderna mellan parterna, i synnerhet USA och iranska regimen, är så stora att samtalen står stilla. John Kerrys blixtbesök i Wien på torsdagen anses av många vara ett sista försök att rädda samtalen.

Experter anser att parterna i bästa fall kan komma överens om ett ramverk för ett slutgiltigt avtal vid måndagens tidsfrist då man också kungör en förlängning av samtalen för att förhandla om detaljerna i detta avtal.