Nyheter

Rohanis fjärde kandidat till vetenskapsminister röstas ner

Iranska regimens parlament avvisade återigen på tisdagen Rohanis kandidat till posten som prästerskapets vetenskapsminister, rapporterar regimens egna och internationella medier.

Fakhreddin Danesh-Ashtiani, handplockad av Rohani, var den fjärde i raden av hans kandidater som inte godkändes av ledamöterna i regimens parlament sedan en misstroendeomröstning mot Rohanis tidigare vetenskapsminister, Reza Faraji-Dana.

Parlamentet som domineras av den hårdföra fraktionen när landets högsta andlige ledare Khamenei röstade bort den tidigare ministern den 20 augusti i år. Han stod anklagad för att ha lättat på restriktionerna mot de studenter och lärare som deltagit i regimkritiska protester under sommaren 2009 och låtit de återvända till sina studier vid landets universitet genom att häva deras avstängning.

Rohanis fjärde kandidat Ashtiani röstades bort med 171 röster mot 70 och 16 nedlagda röster trots att Rohani själv närvarade under omröstningen i prästerskapets parlament för att försvara sin kandidat.

”(Han) kommer från en vetenskaplig bakgrund och är trogen systemet. Han har gått på religiös skola, alltid tjänat revolutionen … han krigade sida vid sida med den islamiska milisen av volontärer mot Irak på 1980-talet”, sade Rohani till försvar av sin kandidat enligt regimens statliga nyhetsbyrå IRNA.

Ashtiani själv skröt med att han alltid har varit en trogen tjänsteman av systemet och ”revolutionen”. I sitt tal inför parlamentet sade han att han som student var med och omvandlade atmosfären i sitt universitet till fördel för Iran-Irak kriget och rekryterade många studenter och skickade dem till frontlinjen i kriget.

Men inget av detta räckte för ledamöterna i prästerskapets parlament.
”Uppvigling (regimens definition för kritik mot prästerskapets envälde) är vår röda linje. Parlamentet kommer inte att godkänna en kandidat som Danesh-Ashtiani, även om [Rohani] kommer upp med 20 kandidater likt honom”, rapporterade regimens dagstidning Shargh genom att citera Hassan Naghavi, en ledamot från den hårdföra fraktionen.

Förkastandet av Ashtiani är ännu ett nytt bakslag för prästerskapets president Hassan Rohani i kampen om vilken fraktion som ska kontrollera landets universitet under en tid då det folkliga missnöjet mot det religiösa enväldet tilltar för varje dag.

Detta bakslag visar att maktkampen mellan regimens olika fraktioner fortsätter alltjämt. Universitet i Iran har traditionsenligt varit hjärtat för regimkritiska protester och ett forum för att organisera demonstrationer mot prästerskapets repressiva politik.