Nyheter

Iranska regimen bildar syrisk Hizbollah

Iranska regimen arbetar för att förena och samla utländska shiitiska milisgrupper som strider i Syrien idag under en gemensam organisation vilken ska agera som en ”parallell armé” för Bashar al-Assads regim, avslöjar Al-Arabiya på sin nätupplaga under onsdagen.

Den nya organisationen med den välorganiserade och välbeväpnade libanesiska terroristgruppen Hizbollah som förebild ska sammanföra afghanska och irakiska legosoldater under ett militärt kommando.

”Denna armé skulle likna Hizbollah i Libanon … och kommer att arbeta successivt för att rekrytera syrier”, enligt rapport.
Organisationen skulle då vara välbeväpnade och välutbildade för att utvecklas till en oberoende kraft för en långsiktig närvaro i Syrien, även om nuvarande diktator Assad kollapsar.

Detta drag från iranska regimen sammanfaller med ett beslut från Damaskus ”att rekrytera tusentals syriska ungdomar för ”allmän värnplikt”.
Jordanska militärtjänstemannen, Major. Gen Fayez al-Doueiri säger att Qasem Soleimani, befälhavare för iranska regimens terroristgrupp Quds-styrkan, ligger bakom detta nya iranska projekt.
”Den som fattar besluten i Syrien är General Qassem Suleimani, befälhavare för Qods-styrkan”, säger general al-Doueiri under en intervju på Al-Arabiyas systerkanal Al Hadath.
Gen. al-Doueiri noterade även att det var Suleimanis idé att skicka Irans Basij-brigader till Syrien under syriska inbördeskrigets första månader. Han förklarade hur Suleimani enligt uppgifter använde Iraks territorium för utbildning för utländska shiamiliser som ville delta i det syriska inbördeskriget.
Teheran, Assads regimens sponsor och dess viktigaste allierade, kunde åter justera sin strategi i Syrien efter uppkomsten av terroristgruppen Islamiska staten(IS) och den pågående USA-ledda militärkampanjen, enligt Gen. al-Doueiri.

Han föreslog att Teheran inte längre ser Assads sönderslitna armé som tillförlitlig för att skydda sina intressen i landet, så den behöver en ”parallell armé” för framtiden.
Den nya armén skulle ge fältstöd till Assads armé, som enligt uppgifter har förlorat mer än 200 000 soldater sedan inbördeskriget började i 2011.

Iranska regimen ser kriget i Syrien som avgörande för dess geopolitiska inflytande i regionen och ett avgörande slagfält i konflikten mot USA och västmakterna.

Syrien agerar som en strategisk bro mellan prästerskapets Iran och Hizbollah och dess allierade milisgrupper i Libanon. Varje framgång för liberala krafter och västvänliga oppositionen innebär en isolering av Hizbollah vilket skulle minska iranska regimens strategiska räckvidd i regionen.