Nyheter

Rohanis vetenskapsminister förkastas av Irans parlament

ahmadabadi
Mahmoud Nili Ahmadabadis nominerng förkastas av Irans parlament

Iranska regimens parlament förkastade med en stor majoritet Rohanis kandidat till posten som prästerskapets vetenskapsminister, rapporterar regimens egna och internationell press på onsdagen.

Iranska regimens parlament röstade ned Rohanis kandidat, Mahmoud Nili Ahmadabadi, med 160 röster emot och 79 för, trots att han tidigare hade arbetat för prästerskapets revolutionsgarde i sju år.

Ahmadabadi arbetade under de senaste åren som kansler vid Teherans Universitet och skulle ha fått ansvar för landets samtliga universitet och institutioner för högre studier om regimens parlament hade godkänt hans nominering.

Iranska regimens parlament avsatte Rohanis tidigare vetenskapsminister, Reza Faraji-Dana, den 20 augusti i år genom en misstroendeomröstning. Han stod anklagad för att ha lättat på restriktionerna mot de studenter och lärare som deltagit i regimkritiska protester under sommaren 2009 och låtit de återvända till sina studier vid landets universitet genom att häva deras avstängning.

Förkastandet av Ahmadabadis nominering ses som ännu ett bakslag för prästerskapets president Hassan Rohani som deltog vid omröstningen för att försvara sin tilltänkta minister.

Detta bakslag är också ett tecken på ökad intern kris mellan regimens olika fraktioner över makten, inte minst över landets universitet som traditionsenligt varit hjärtat för regimkritiska protester och organiserade demonstrationer mot prästerskapets repressiva politik.