Nyheter

Irans ledare Khamenei manar till upprustning för krig mot Israel

Iranska regimens högsta andlige ledare Ali Khamenei lovade att öka prästerskapets stöd till palestinska terroristgrupper och uppmanade dem att mobilisera sig i väntan på ett nytt krig mot Israel, enligt offentliga kommentarer efter hans möte med medlemmar av terrorgruppen, Palestinska Islamiska Jihad (PIJ), på torsdagen.

”Att bekämpa den sionistiska regimen [Israel] är ett ödeskrig”, sade Khamenei efter ett möte med PIJ:s generalsekreterare, enligt revolutionsgardets nyhetsbyrå, Fars.

Khamenei beordrade palestinierna till att ”intensifiera sin kamp mot den israeliska regimen” och lovade att regimen skulle fortsätta beväpna palestinska grupper både i Gaza och på Västbanken”, rapporterar Fars.

”Med Irans stöd ska alla palestinska grupper rusta upp och förbereda sig för ett nytt krig med Israel”, sade Khamenei.

”Motståndsrörelser i Palestina bör öka beredskapen dagligen och stärka sina maktresurser inne i Gaza”, sade Khamenei på torsdagen, mindre än två månader efter att Israel inledde en flera veckor lång markoffensiv mot Hamas och dess milismän i Gazaremsan.

Khamenei tillade även behovet av att beväpna fraktioner på Västbanken, som idag styrs av det styrande partiet, Fatah.

”Fienden måste känna samma oro från Västbanken som den gör från Gaza”, sade Khamenei och tillade att Teheran kommer att fortsätta stödja den palestinska ”motståndrörelsen”.

”Den Islamiska republiken och iranska folket är stolta över eran seger och ert motstånd och hoppas att dessa triumfer för motståndsgrupper ska fortsätta tills den slutliga segern”, sade Khamenei enligt regimens medier.

PIJ:s generalsekreterare Ramazan Abdullah tackade Khamenei för prästerskapets fortsatta stöd till ”motståndet” mot Israel.

”Segern säkrades definitivt med hjälp av den Islamiska republiken”, sade Abdullah enligt Fars efter hans möte med Khamenei i Teheran. ”Utan Irans strategiska och effektiva hjälp skulle motståndet och segern i Gaza vara en omöjligtḧet.”

Irans ”beväpning” av de palestinska fraktionerna på Västbanken har varit ”strategiskt och effektivt”, enligt Abdullah, som också noterade att Teherans stöd har get ”palestinska kämpar ny energi och höjt deras stridsmoral”, enligt Fars.

Iranska regimen meddelande på torsdagen att den har skickat en plan lastade med ”humanitär hjälp och mat” till palestinierna. Biståndet ska levereras via Egypten, rapporterade Fars.

”Samhället har skickat ett biståndspaket, bland annat tält, filtar, mat och medicinska produkter till ett värde av 890000 dollar till Gaza”, sade iranska Röda Halvmånet på torsdagen.