Nukleärt, Nyheter

Ministermöte om iranska regimens kärnteknikprogram utan verkligt resultat

En högt uppsatt amerikansk tjänsteman sade till Reuters i Wien att parterna hade gjort vissa framsteg i de kärntekniska förhandlingarna med Iran under onsdagens ministermöte i Wien men att mycket arbete återstår.

Tjänstemannen från amerikanska utrikesdepartementet betonade dock att målet är fortfarande att nå en uppgörelse innan den utökade tidsfristen i november.

Tjänstemannens kommentarer kom efter cirka sex timmars samtal mellan USA:s utrikesminister John Kerry, iranska regimens utrikesminister Javad Zarif och EU:s utrikespolitiske chef Catherine Ashton i Wien.

Förhandlingarna mellan iranska regimen och världens sex stormakter, USA, Frankrike, Tyskland, Kina, Ryssland och Storbritannien, den så kallade P5+1 eller EU3+3, syftar till att få ett slut på ett decennielångt dödläge i kärnteknikfrågan innan den överenskomna tidsfristen den 24 november.

Men både Teheranregimen och Moskva har under den senaste veckan antytt att förhandlingarna kan komma att förlängas ännu en gång eftersom det kan krävas mer tid för att nå ett slutgiltigt avtal.

Med mindre än sex veckor kvar säger västerländska tjänstemän att viktiga skillnader kvarstår, särskilt över frågan om den framtida omfattningen av prästerskapets produktion av anrikat uran, som kan användas både för ett civilt och militärt ändamål.

”Vi har diskuterat delar av vissa frågor. Alla har lagt idéer på bordet för att se om vi kan flytta förhandlingarna framåt” sade den amerikanska tjänsteman, som ville vara anonym.

”Vi har och fortsätter att göra framsteg, men det finns en stor mängd arbete att göra … Vi hoppas Iran beslutar att utnyttja detta historiska tillfälle”, sade tjänstemannen.

”Vi kan förutse en väg framåt genom ett verifierbart avtal som både löser internationella samfundets oro … kring Irans kärnteknikprogram och även ger iranska folket mer ekonomiska möjligheter samt får ett slut på isoleringen”, tillade tjänstemannen.

Talmannen för iranska regimens parlamentet Ali Larijani på besök i Genève sade att ”USA bör sluta fokusera på antalet centrifuger i Iran, som han beskrev som en bagatell, och istället koncentrera sig på att pusha för ett avtal”.

Högt uppsatta tjänstemän från världens sex stormakter och iranska regimen kommer att träffas på torsdag i Österrikes huvudstad Wien för fortsatta förhandlingar.

Det fanns inga omedelbara tecken på att USA:s utrikesminister Kerry skulle stanna kvar i Wien för ytterligare samtal på torsdag. Ett sådant beslut skulle innebära att Kerry behöver ändra sin tidigare plan på att åka tillbaka till Washington tidigt på torsdagsmorgonen, rapporterar Reuters.