Nyheter

Iran blockerar Instagramsida ”Richkidsoftehran”

rikkid2Iranska regimen blockerade på torsdagen en sida på Instagram som publicerade bilder från Teherans rika ungdomar och deras liv i lyx. Sidan har orsakat en häftig debatt på sociala medier och gett upphov till en rivaliserande sida som visar den fattiga majoritetens verkliga vardag.

Sidan ”Richkidsoftehran (eller Teherans rika barn)”, skapades i september på fotodelningstjänsten Instagram och har lockat nästan 90000 följare på några veckor.

Ägarna till sidan förklarar att deras mål var att visa en annan bild av Iran som skiljer sig från stereotyper i väst.

Sidans fotogalleri fylldes med bilder på lyxbilar som Ferrari och Maserati, lyxklockor samt lyxbostäder i Teherans dyrare områden i norr. Andra bilder på sidan visade hemmafester med alkohol och flickor med västlig klädstil trots förbudet mot alkohol i Iran där kvinnor tvingas följa strikt klädkod.

”Dessa typer av program är till för de människor som är tomma inuti och nu vill de fylla denna tomhet genom att visa upp sig”, säger en av sidans besökare i en kritisk kommentar.

rikkidPå torsdagen var dock Instagram-sidan blockerad på grund av sitt ”vulgära” innehåll, enligt weblognews.ir, en nyhetssajt som anses stå nära den konservativa och hårdföra fraktionen i sanktionsdrabbade landet.

Sedan tidigare denna månad finns det även en ”richkidsoftehran” sida på Facebook som likt de andra sociala medier som Twitter och YouTube är oåtkomliga i Iran på grund av regimens censur under förevändning av att de undergräver landets islamiska värderingar.