Nukleärt, Nyheter

Iran stoppar IAEA-expert, ställer ultimatum inför nästa veckas atomsamtal

Världens sex stormakter och iranska regimen ska hålla multilaterala och bilaterala kärntekniksamtal under de kommande dagarna i Wien, sade iranska regimens utrikesdepartementet på onsdagen.

”Jag tror att vi kommer att ha bilaterala och multilaterala samtal före slutet av nästa vecka i Wien”, sade taleskvinnan för regimens UD.

USA:s utrikesminister, John Kerry, EU:s chefsförhandlare Catherine Ashton och iranska regimens utrikesminister Javad Zarif kommer att hålla ett möte i Wien nästa onsdag, rapporterar Associated Press (AP) under onsdagen från Washington genom att citera icke-namngivna EU-diplomater.

Associated Press skriver samtidigt att trycket ökar på USA:s utrikesminister John Kerry för en slutgiltig överenskommelse som säkerställer att iranska regimen inte kan förvärva kärnvapen.

En annan förhandlingsrunda väntas strax efter ministermötet och kommer inkludera Storbritannien, Kina, Frankrike, Tyskland och Ryssland. Parterna har sju veckor på sig att säkra en heltäckande överenskommelse som lättar ekonomiska sanktioner mot Iran i utbyte mot att prästerskapet stoppar sitt kärnteknikprogram. Ett misslyckande kan innebära att hela processen faller samman, skriver AP i sin rapport från Washington.

”Men det finns inga garantier för att förhandlarna kan nå en historisk kompromiss”, eftersom iranska regimen har investerat miljarder dollar i sin kärntekniska infrastruktur och säger att den inte kommer att reducera sitt program”, tillägger AP.

Diplomaterna vid förhandlingsbordet förhandlar inte bara med varandra eftersom varje slutgiltigt överenskommelse måste få välsignelse från iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, konstaterar AP.

Prästerskapets högsta andlige ledare upprepade återigen under onsdagen iranska regimens ”röda linjer” i de kärntekniska förhandlingarna med världsmakterna inför nästa veckas samtal i Wien, rapporterar Agence France-Presse (AFP).

Khameneis officiella hemsida publicerade under dagen ett dokument med 11 punkter eller bestämmelser som måste följas av förhandlarna för att Iran ska underteckna en överenskommelse.

En av punkterna gäller omfattningen av regimens framtida urananrikningsprogram och säger att Iran måste ha en urananrikningskapacitet som motsvarar 190.000 SWU (Separera Work Units, en teknisk term), vilket är nästan 20 gånger större än landets nuvarande anrikningsförmåga.

Iranska regimens tjänstemän har tidigare sagt att detta behövs för att producera bränsle till landets enda kärnreaktor i Bushehr vilket kommer att tillhandahållas av Ryssland fram till 2021.

USA och de andra västländerna kräver att iranska regimen minskar sin nuvarande anrikningsförmåga och reducerar antalet centrifuger avsevärt för att lätta omvärldens oro.

”Fordo, som inte kan förstöras av fienden, måste bevaras”, slår Khamenei fast i en annan av punkterna med hänvisning till en anläggning för urananrikning som är byggd djupt under ett berg, 100 kilometer söder om huvudstaden, Teheran.

”Forskarnas kärntekniska arbete får inte stoppas eller bromsas på något sätt”, säger Khamenei i en annan punkt och betonar att ”Iran har rätt till att bedriva kärnteknisk forskning och utveckling”.

Samtidigt kommer rapporter från Wien att iranska regimen har tidigare i år vägrat ge visum till en av Internationella atomenergiorganets experter som ingick i den grupp som genomförde en utredning kring anklagelser om tidigare kärnvapenrelaterat arbete av prästerskapet.

Iranska regimen avfärdade kritik från FN:s Internationella atomenergiorganet (IAEA) i detta avseende och påpekade att det hade en suverän rätt att bestämma vem man släpper in på sitt territorium, rapporterar Reuters.

Men dess vägran att utfärda visum till en tjänsteman från IAEA, som diplomatiska källor säger var förmodligen en västerländsk kärnvapenexpert, kan fördjupa västvärldens långvariga misstankar om att iranska regimen försöker förhala FN-organets utredning, tillägger Reuters.