Mänskliga Rättigheter, Nyheter

135 iranska journalister i öppet brev till Rohani: Sluta Ljug!

Med så många journalister som idag hålls i iranska regimens olika fängelser, bland dem Washington Posts Irankorrespondent Jason Rezaian, fördömde över 100 iranska journalister prästerskapets president, Hassan Rohanis leende spetsfundigheter.

135 iranska journalister, redaktörer och mediearbetare från Iran och utomlands uppmanade i ett öppet brev Hassan Rohani att inte förolämpa dem genom att ljuga om förföljelsen av journalister i landet.

Brevet, som den persiska nyhetssajten IranWire har publicerat, kritiserar Rohani för hans senaste kommentarer under en intervju med CNN:s Christiane Amanpour.

Under intervjun som ägde rum medan Rohani befann sig i New York för att delta i årets upplaga av FN:s generalförsamling, frågade Amanpour prästerskapets president att kommentera fallet med Jason Rezaian, Washington Posts journalist som hålls frihetsberövad i Iran sedanen tid tillbaka.

”Jag tror verkligen inte alls på detta faktum”, svarade Rohani och tillade ”jag tror inte att en individ skulle hållas kvar eller sättas i fängelse för att vara journalist”.

De flesta av de frihetsberövade journalisterna i regimens fängelser i Iran är inte anklagade för sitt journalistiska arbete. Istället anklagas de av prästerskapets så kallade rättsväsende för vaga brott som ”äventyra nationens säkerhet”, ”sprida propaganda” eller ”förolämpning av den högsta andlige ledaren”. I vissa fall hålls journalister kvar i fängelse anklagade för ”prostitution” eller för att ha ”främjat korruption”.

Idag sitter 65 medborgar- och professionella journalister i fängelse i Iran, enligt en omfattande studie från IranWire. Studien slår fast att samtliga är arresterade på grund av sin rapportering. Sedan det omtvistade presidentvalet i 2009 har uppemot 300 journalister gripits. Iran, under prästerskapets envälde, har det högsta antalet kvinnliga journalister i fängelse medan hundratals iranska journalister tvingas leva i exil.

I brevet till Rohani, som har 135 undertecknare hittills, ber journalisterna prästerskapets president Hassan Rohani att hedra sina vallöften om ”en tryggare och säkrare arbetsmiljö samt större frihet för journalister [i Iran]”.