Kultur, Nyheter

Irans ovilja att samarbeta med IAEA, oroar amerikanska lagstiftare

En stor majoritet av amerikanska representanthuset uttryckte sin oro över iranska regimens ”vägran” att samarbeta med FN:s kärntekniska övervakningsorgan, Internationella atomenergiorganet (IAEA), i ett brev till USA:s utrikesminister, John Kerry, på torsdagen.

I ett gemensamt brev skrev 354 av representanthusets 435 ledamöter att IAEA är frustrerat över att bli hindrad i sina ansträngningar att undersöka ”potentiella militära dimensioner” av iranska regimens kärnteknikprogram.

”Vi tror att Irans vilja att fullt ut visa alla aspekter av sitt kärnteknikprogram är en grundläggande test för Irans avsikt att upprätthålla ett omfattande avtal”, skrev ledamöterna, bland dem representanthusets talman John Boehner och flera demokrater.

”Vi är fortsatt djupt oroade över Irans vägran att fullt ut samarbeta med IAEA”, skrev kongressledamöterna i sitt gemensamma brev.
”Den enda rimliga slutsatsen från dess förhalning av internationella utredares arbete är att Teheran verkligen har mycket att dölja”, tillägger lagstiftarna i sitt brev.

Senaste IAEA-rapporten om iranska regimens kärnteknikprogram visar att FN-organets senaste försök att utreda prästerskapets hemliga kärnvapenarbete har misslyckats utan några betydande framsteg.

Läs brevet…

354 House Members Express Concern about Iran’s Refusal to Cooperate with International Nuclear Inspectors