Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iran: regimkritisk Ayatollah riskerar avrättning

BroujerdiEn regimkritisk ayatolla, som satt frihetsberövad i det ökända Evin-fängelset har flyttats till okänd plats och riskerar omedelbar avrättning, enligt rapporter från människorättsaktivister i Iran.

Ayatolla Hossein Kazemeini Boroujerdi är en rättslärd som avvisar den iranska regimens doktrin om velayat-e faqih (prästerskapets absoluta envälde) och istället förespråkar en separation mellan kyrka och stat.

Boroujerdi greps, den 8 oktober 2006, tillsammans med några av sina anhängare när regimens underrättelsetjänst och statliga säkerhetsstyrkor genomförde en räd mot hans bostad.

Hans familj har iscensatt en sit-in protest utanför ” prästerskapet särskilda åklagarmyndigheten ”, men regimens element vägrar att ge dem några svar, enligt rapport.

I ett möte med honom i fängelset förra veckan beskriv prästerskapets särskilda åklagare, Mohammad Movahedi, Boroujerdis övertygelser, och åsikter som ”kätteri och avfall”, en tolkning som skiljer sig från regimens andliga ledare Ali Khamenei, vilken straffas med döden.

Förenade föreningar för ett fritt Iran, FFFI, uppmanar regeringen och utrikesministeriet att vidta omedelbara åtgärder för att undersöka situationen för Ayatollah Boroujerdis och för att rädda han liv som hotas av avrättning.