Folkliga protester, Nyheter

Tusentals iranier protesterar mot Rohanis närvaro i FN

Tusentals iranier och sympatisörer till den främsta iranska oppositionsgruppen, Folkets mojahedin (MEK/PMOI) från olika amerikanska delstater deltog i en stor demonstration framför FN:s högkvarter i New York för att fördöma prästerskapets president, Hassan Rohanis närvaro i FN, skriver Iransk-Amerikanska Föreningen i New York och New Jersey (Association of Iranian-Americans in New York and New Jersey, AIA-NY-NJ) i ett pressmeddelande på torsdagen.

Demonstrationen pågick samtidigt som Rohanis anförande inför FN:s generalförsamling. Deltagarna fördömde Rohanis närvaro vid årets generalförsamling i New York genom slagorden ”Nej till Rohani” och ”Rohani är ingen moderat, han måste uteslutas ur FN”.

De krävde samtidigt att iranska regimens oändligt många fall av människorättskränkningar ska hänskjutas till FN:s säkerhetsråd för att rådet ska anta konkreta straffåtgärder.

Över 1000 individer, däribland hundratals kvinnor, ungdomar, medlemmar av etniska och religiösa minoriteter samt oppositionsaktivister, har blivit avrättade i Iran sedan Rohani tog över som president, skriver AIA-NY-NJ i sitt pressmeddelande.

Deltagarna manade internationella samfundet att ställa Rohani till svars för den försämrade situationen för mänskliga rättigheter i Iran, regimens stöd för Assadregimens dödande samt för prästerskapets fortsatta vägran att samarbeta med internationella samfundet för att lösa det kärntekniska dödläget.

De manade även USA och FN att upprätthålla sitt långvariga åtagande att skydda tusentals iranska oppositionsmedlemmar bosatta i Camp Liberty, Irak, som har varit föremål för flera dödliga attacker av den irakiska regeringen på order av iranska regimen.

Maryam Rajavi, Iranska nationella motståndsrådet, NCRI:s valda president, beskrev regimen i Teheran som ISIS:s gudfader, i ett meddelande som NCRI:s USA representant läste upp för deltagarna i torsdagens protestaktion mot Rohani.

Hon noterade samtidigt att ”FN:s generalförsamling accepterar att ta emot Rohani i en tid då en rapport från generalsekreteraren underströk att situationen för mänskliga rättigheter i Iran har försämrats och antalet avrättningar har ökat under Rohanis tid [som president].”

Hon varnade dessutom internationella samfundet för iranska regimens destruktiva inblandning i Irak, Syrien och Yemen.

Flera före detta amerikanska tjänstemän, däribland ambassadör John Bolton, ambassadör Bill Richardson, senator Tom Daschle och tidigare senatorn Robert Torricelli samt Kerry Kennedy höll anförande inför de tusentals iranier som samlats vid FN:s högkvarter i New York.

”Talarna förkastade benämningen av Rohani som en moderat och påpekade att han är en terrormästare med ett leende på läpparna. … De uppmanade USA att stå med iranska folket och Iranska nationella motståndsrådet för en regimförändring och upprättandet av demokrati och mänskliga rättigheter i Iran”, skriver AIA-NY-NJ i sitt pressmeddelande.

DN rapporterade tidigt på torsdagsmorgonen att det även förekom protester mot Rohanis närvaro i New York på onsdagen.

DN pratade med en av deltagarna i ondagens protestaktion utanför ett hotell där Rohani deltog i ett samtal, arrangerat av den inflytelserika tankesmedjan New America Foundation (vars avdelning för Iran-politik till stor del har finansierats av den norska staten).

”Det är andra gången jag åker hit för att protestera mot Rohanis besök i FN. Rohani säger att han är en moderat, men han är ingen moderat, han slår ihjäl folk som inte håller med honom”, sade 32-åriga Dariush Abdolmaleki, som hade flugit in från Århus i Danmark för att protestera mot Rohanis besök i FN, till DN.