Folkliga protester, Nyheter

Iranska regimen arresterar 800 dervischer under en fredlig protestaktion i Teheran

Iranska regimens repressiva säkerhetsstyrkor och agenter från prästerskapets underrättelsetjänst attackerade medlemmar från Irans dervisch samfund som samlats utanför Teherans åklagarmyndighet för en protestaktion sedan lördagen, enligt rapporter från Iran till FFFI.

Demonstranterna attackerades med tårgas och elbatonger. Ett antal demonstranter skadades och flera arresterades i samband med den brutala attacken.

Uppemot 800 personer, däribland många barn och äldre, har gripits under lördag och söndag, enligt uppgifterna. Flera av de arresterade har enligt uppgifter förts till prästerskapets ökända Evin-fängelse.

Dervischernas protestaktion utanför Teherans åklagarmyndighet startade på lördagen och gick in på sin andra dag. Efter gårdagens omfattande arresteringar har ett stort antal dervischer från olika iranska städer reste till Teheran för att uttrycka sin solidaritet med de arresterade.

Deltagarna protesterar mot förtrycket av dervischer i landet och prästerskapets repressiva åtgärder mot deras samfund. Deltagarna uttryckte samtidigt solidaritet med nio frihetsberövade dervischer som hålls i Teherans Evin-fängelse och Shirazs Nezam-fängelse. De nio har hungerstrejkat sedan tre veckor tillbaka i protest mot regimens brutala behandling och de grymma förhållandena i fängelset.

Flera demonstranter kräver att de ska få möjlighet att träffa sina frihetsberövade släktingar som befinner sig i kritiskt tillstånd efter tre veckors hungerstrejk.

Regimens underrättelseagenter och repressiva säkerhetsstyrkor har spärrat av huvudvägen som leder till åklagarmyndighetens byggnader i Teheran och stängt in de hundratals demonstranterna i ett försök att stoppa individer från att ansluta sig till protestaktionen. Slagord hörs från demonstranterna bland dem dussintals kvinnor enligt rapporter till FFFI.

FFFI rapporterade i förra veckan att iranska regimen intensifierar det inhemska förtrycket genom att låta en ny paramilitär styrka patrullera Irans gator och torg, speciellt i huvudstaden Teheran.

Ett antal politiska fångar i Gohardasht-fängelset utfärdade ett uttalande på söndagen och uttryckte sin solidaritet med kraven från de frihetsberövade dervischer och deras familjer.

Iranska nationella motståndsrådets valda president Maryam Rajavi fördömde, i ett uttalande på söndagen, prästerskapets systematiska förtryck av dervischer samt andra religiösa och etniska minoriteter i Iran.

Hon manade alla internationella organ och människorättsorganisationer, särskilt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, att genast vidta åtgärder för att säkra en snabb och ovillkorlig frigivning av de oskyldigt frihetsberövade dervischerna samt att behandla deras krav.

Maryam Rajavi krävde dessutom att fallet med prästerskapets systematiska människorättskränkningar ska hänvisas till FN:s säkerhetsråd för åtal mot regimens ledare i en internationell domstol.

”FFFI uttrycker sitt stöd för dervischernas krav på ökade fri- och rättigheter samt fördömer regimens brutala attack mot deras protestaktion i Teheran som ett tydligt brott mot yttrandefriheten och rätten till fredlig sammankomst”, sade FFFI:s ordförande Soheila Dashti.

”Vi uppmanar regeringen, riksdagen och samtliga politiska partier i Sverige att stödja Iranska nationella motståndsrådets krav på att fallet med prästerskapets systematiska människorättskränkningar ska hänskjutas till FN:s säkerhetsråd för att de nuvarande ledarna i Iran ska kunna ställas inför rätta i en internationell domstol för 30 år av inhemskt förtryck och internationell terrorism”, tillade hon.