Nukleärt, Nyheter

EU kritiserar Iran för brist på samarbete med IAEA

Iranska regimens samarbete med en utredning från Internationella atomenergiorgan (IAEA), FN:s kärntekniska övervakningsorgan, är ”brådskande och nödvändigt”, sade Europeiska unionen i ett uttalande till IAEA:s styrelse på torsdagen.

”EU är besviken över de mycket begränsade framsteg i [utredningen av möjliga militära dimensioner av Irans kärnteknikprogram]”, säger EU:s uttalande, enligt Reuters.

EU:s uttalande kom inför en ny omgång av förhandlingar mellan Teheranregimen och världens sex stormakter över dess misstänkta kärnteknikprogram som startade på fredagen i New York.

”Det är viktigt och angeläget att Iran samarbetar fullt ut och i tid med FN:s organ [IAEA] om alla relevanta frågor. Vi uppmanar Iran att visa sitt samarbete genom att ge organet [IAEA] tillgång till alla individer, dokument och anläggningar som begärts samt uppmanar landet att underlätta detta samarbete genom att utfärda visum [till FN:s inspektörer]”, sade EU i sitt uttalande.

Tidigare denna månad misslyckades iranska regimen med att möta en tidsfrist för att besvara kvarstående frågor om sitt kontroversiella kärnteknikprogram, enligt IAEA.

Teheranregimen hade gått med på att tillhandahålla IAEA med information i avsikt att dämpa oron över att det utvecklar kärnvapen, bland annat information om forskning kring en typ av detonator som skulle kunna användas för en atombomb.

Iranska regimens sändebud till IAEA, Reza Najafi, sa till journalister i Wien att ”den så kallade” missade tidsfristen ”är helt felaktiga”, men tillade att iranska regimen förväntas hålla ett nytt möte med IAEA inom en snar framtid.

Amerikanska utrikesdepartementet har vid upprepade tillfällen betonat att Irans förmåga att samarbeta med IAEA:s utredning är en ”viktig del” av förhandlingarna mellan landet och världens sex stormakter.

Iranska regimen och världens sex stormakter startade en ny omgång av förhandlingar på fredagen i New York med bara två månader kvar av den förlängda tidsfristen att nå en slutgiltig uppgörelse om Teheranregimens misstänkta kärnteknikprogram.

Samtalen i New York är det första mötet mellan representanter från iranska regimen och så kallade P5+1-gruppen (eller EU3+3) med Storbritannien, Kina, Frankrike, Ryssland, USA plus Tyskland sedan juli då parterna kom överens om att förlänga tidsfristen för att nå ett slutgiltigt avtal till den 24 november.

Men inga större genombrott väntas vid samtalen, som ska pågå fram till slutet av nästa vecka, eftersom västerländska tjänstemän har uttryckt lite optimism, rapporterar Agence France-Presse (AFP) på fredagen.

Diplomater som deltar i förhandlingarna säger enligt AFP att det fortfarande finns stora hinder kvar på vägen mot ett slutgiltigt avtal, men att samtalen i New York, vid sidan av FN:s årliga generalförsamling, möjliggör en kraftfull diplomati för att försöka överkomma de stora skillnaderna.

EU:s utgående utrikespolitiske chef Catherine Ashton öppnade samtalen i New York genom att träffa iranska regimens utrikesminister Javad Zarif, innan de lämnade över till politiska direktörer för förhandlingar.

Ett möte på ministernivå mellan P5+1-gruppen och iranska regimen väntas i nästa vecka i New York och USA:s utrikesminister John Kerry planerar att hålla ett bilateralt samtal med regimens motsvarighet, Javad Zarif.

Parternas fokus ligger på att nå ett slutgiltigt avtal innan den nuvarande tidsfristen den 24 november även om de inte utesluter ännu en förlängning av tidsfristen.

Den viktigaste stötestenen är fortfarande västvärldens oro över iranska regimens kapacitet att anrika uran, en process för att tillverka kärnbränsle för fredliga syften men också kärnan i en atombomb.

Dagens diskussioner kretsar kring att hejda prästerskapets urananrikningskapacitet för att stoppa Teheranregimen från att nå kärnvapenkapacitet med förmåga att på korttid kunna tillverka en atombomb.