Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Tre iranska kristna riskerar dödsstraff

Tre pastorer i Iran riskerar dödsstraff för sina aktiviteter i hemkyrka-rörelsen (house-church movement) i ett aldrig tidigare skådat tillslag mot konvertiter från islam, enligt uppgifter från människorättsgrupper till FFFI.

Iranska regimens myndigheter har nyligen vänt sig till landets så-kallade rättsväsende för att åtala Silas Rabbani, Abdolreza Ali-Haghnejad och Baman Irani under brottsrubriceringen ”att sprida korruption på jorden (Mofsed-fel-arz som det heter enligt regimens sharia lagar)”.

Det är oklart när iranska regimens myndigheter riktade dessa godtyckliga anklagelser mot pastorerna men åtalet mot dem läckte ut från Iran under första veckan i augusti och rapporterades av CSW, ett Londonbaserat stödgrupp för att främja religionsfrihet.

Åtalet mot Irani och Rabbani har väckts av revolutionsdomstolens sjätte gren den tredje augusti. Abdolreza Ali-Haghnejad, stod först åtalad för ”moharebeh” eller ”krigföring mot Gud men en domstol har nu ändrat brottsrubriceringen till ”att sprida korruption på jorden”.

Anklagelserna är ”en tydlig upptrappning i iranska regimens kampanj mot Irans kristna samfund” och ”ett försök att tvinga pastorerna att avsäga sin kristna tro”.

Medan brottsrubriceringarna ”krigföring mot Gud” och ”att sprida korruption på jorden” kan medföra dödsstraff, säger människorättsaktivister att det senare anses vara mer allvarligt, eftersom rättsliga krav för fällande dom är mindre stränga än brottet ”krigföring mot Gud”.