Nyheter

Khamenei: USA stängde inte ut Iran, vi avböjde att samarbeta mot IS

Iranska regimens högsta andlige ledare, Ali Khamenei, sade på måndagen att han personligen hade avvisat ett amerikanskt erbjudande om samtal för att bekämpa Islamiska staten (IS), rapporterar Reuters.

Representanter från 30 länder bland dem världens stormakter mötes i Paris på måndagen för att diskutera bildandet av en internationell koalition samt militära åtgärder för att bekämpa och eliminera extremistgruppen IS i Syrien och Irak.

Iranska regimen var dock inte bjuden till konferensen med anledningen av dess destruktiva roll i Syrien och stöd för terrorism.

I ett direkt ingripande i diplomati, sade prästerskapets högsta andlige ledare, Ali Khamenei, att Washington hade kontakt Iran via iranska ambassaden i Bagdad för att diskutera ett samarbete mot IS. Men trots att vissa av regimens tjänstemän välkomnade kontakterna lade Khamenei personligen in sitt veto och avböjde ett samarbete.

Khamenei sade även att USA:s utrikesminister John Kerry hade tagit upp frågan om ett samarbete med iranska regimens utrikesminister Javad Zarif under förhandlingar mellan länderna.

”Utrikesministern (John Kerry) frågade personligen Mohammad Javad Zarif och han avslog begäran”, sade Khamenei, som lämnade sjukhuset efter vad läkarna sade var en lyckad prostataoperation, rapporterar Agence-France Presse (AFP). Han anklagade samtidigt Washington för att leta efter en ”ursäkt i syfte att göra i Irak och Syrien vad det redan gör i Pakistan, [nämligen att] bomba när och var som helst utan tillstånd.”

”Jag såg ingen mening med att samarbeta med ett land som har smutsiga händer och skumma intentioner”, sade Khamenei enligt prästerskapets statliga nyhetsbyrå IRNA. Han anklagade Washington för att ljuga och betonade att det inte vara USA som hade stängt ut Iran från den internationella koalitionen utan det var Iran som hade vägrat delta.

USA:s utrikesminister John Kerry sade att Washington kommer ”inte att samarbeta med Iran”, men avböjde att kommentera kontakterna med iranska ambassaden i Bagdad för samtal.