Mänskliga Rättigheter, Nyheter

Iranska regimen skapar ny paramilitär styrka för att bemöta folkliga missnöje

plainclothes-agents-iran-550Iranska regimen intensifierar det inhemska förtrycket genom att låta en ny paramilitär styrka patrullera Irans gator, speciellt i huvudstaden Teheran, ”för att främja dygd och förhindra syndande” som förevändning.

Det nya repressiva initiativet som kommer att genomföras av civilklädda agenter kommer särskilt att rikta sig mot iranska kvinnor och ungdomar i ett försök att kväsa folkligt missnöje och förebygga regimkritiska protester.

Befälhavare för den nya paramilitära styrkan ”Ansar-e-Hizbollah” tillkännagav under veckan att hans styrkor ska genomföra ”omfattande patrullering, särskilt i Teheran för att främja dygd och förhindra synder”. Uppdraget för hans ligister blir att trakassera vanlig människor på gator runtom i Iran, särskilt kvinnorna, under förevändning av ”dåligt beslöjande”.

”Ansar-e-Hebollah” är en sammansatt grupp av huliganer och ligister som är medlemmar i regimens revolutionsgarde under insyn av dess underrättelsetjänst. Mer känd som civilklädda agenter spelade de en avgörande roll för att kväsa 2009 års folkliga uppror mot prästerskapets envälde.

Abdolhamid Mohtasham, ett högt uppsatt befälhavare för regimens revolutionsgarde blir befälhavare för Ansar-e-Hebollah. Han får nu ett fortsatt uppdrag att undertrycka och trakassera vanliga medborgare i Iran som en civilklädd agent för prästerskapet.

”Dessa grupper har redan börjat sin verksamhet i städer över hela Iran”, rapporterade prästerskapets statliga nyhetsbyrå ISNA och tillägger ”de har börjat genomföra sitt uppdrag i grupper om tio män och kvinnor i olika delar av Teheran utan att verksamheten följs av pressen”, enligt rapporten.

Befälhavaren Abdolhamid Mohtasham erkände att det finns ett omfattande folkligt missnöje mot prästerskapets envälde och revolutionsgardet bland allmänheten när han kungjorde bildandet av de nya patrullerna.
Han försökte dölja avskyn mot prästerskapets envälde och dess ledare genom att hävda att missnöjet mot ”korrupta människor och deras anhängare har förskjutits mot det religiösa etablissemanget”.

Abdolhamid Mohtasham lovade att ”de korrupta och deras anhängare ska slås ner och rensas från scenen trots nattliga och dagliga attacker från fiender och hycklare.” Han varnade samtidigt att ”om vi inte tar itu med dem kommer de att stå emot Hizbollah.”