Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Nio hängningar i Iran varav två kvinnor under senaste två dagarna

Iranska regimen avrättade minst fem fångar i Gezel-hasar fängelset i staden Karaj på torsdagen, enligt rapporter från källor i Iran.

Dagen innan, onsdagen den 10 september, genomförde iranska regimen dödsstraffet för en kvinna och en man genom hängning i Gohardasht fängelset i samma stad. Två andra fångar, bland dem en kvinna, blev avrättade genom hängning i staden Varamin i onsdags.

Samma dag avrättades två unga män i 20-årsåldern genom offentlig hängning i staden Hamadan anklagade för att vara “onda individer”enligt ett uttalande från regimens så kallade rättsväsende.

Offren var identifierade som Vahid. Q, 24, och Bahman Moussavi, 22, hängdes i Resalat område.
Prästerskapets statliga medier publicerade rapporter om de offentliga avrättningar som genomfördes i staden Hamadan, men avstod från att rapportera om de verkställda avrättningarna i Karaj och Varamin.

Kränkningar av mänskliga rättigheter i Iran har tagit nya dimensioner sedan Hassan Rohani tog över posten som prästerskapets president. Antalet avrättningar i år under den så kallade “moderata” presidenten Hassan Rohani är det högsta jämfört med alla regimens presidenter under de senaste 25 åren.

Hittills har minst 479 avrättningar genomförts i Iran, varav många offentlig, enligt FFFI:s egna beräkningar.