Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

Offentlig avrättning avbröts efter folklig protest

Iranska regimens dödspatrull tvingades avbryta offentlig hängning av en ung fånge i måndags efter att den samlade folkmassa började demonstrera och klättra över polisbarriärer för att stoppa verkställandet av dödsstraffet.

Regimens statliga dagstidning rapporterade på tisdagen att allt förberedelsearbete hade genomförts för att verkställa dödsstraffet, men avrättningen blev uppskjuten på grund av säkerhetsskäl.

Rapporten tillade att ”runt 3000 människor hade samlats i stadens största torg när tumult bröt ut efter att flera attackerade säkerhetsbarriärer. Fången, identifierade som Mohsen. D, avrättades slutligen genom offentlig hängning under tisdagen i staden Mahmmos Abad, i norra Iran, efter att ha tillbringat mer än fem år i fängelse.