Motståndsrörelsen, Nyheter

Iraks regering ökar sin inhumana blockad mot iranska flyktingar i Camp Liberty

Irakiska regeringen intensifierar sin inhumana blockad mot iranska flyktingar i Camp Liberty och stoppar allvarligt sjuka lägerinvånare från att besöka sjukhus i Bagdad trots att de har bokat tid för nödvändig vård, varnar Iranska nationella motståndsrådet (NCRI) i flera uttalanden under tisdagen och onsdagen, den 26 och 27 augusti.

Irakiska regeringens styrkor stationerade utanför lägret har hindrat bränsle, livsmedel och läkemedel från att komma in i lägret sedan 16 augusti.

Under tisdagen den 26 augusti, stoppades lägerinvånarna från att pumpa vatten till lägret samtidigt som bränslen till lägrets el-generator har tagit slut.

2800 iranska flyktingar och medlemmar av iranska oppositionen, bland dem 800 kvinnor, tvingas leva under outhärdliga förhållanden i Camp Liberty nära Bagdads flygplats efter att Iraks regering beslutat att intensifiera senaste tidens blockad mot deras läger. Det har gått nästan två veckor sedan irakiska regeringen stoppade alla bränsleleveranser till lägret, vilket har orsakat en allvarlig brist på el.

Camp Liberty:s elförsörjning tillhandahålls endast genom bränsledrivna el-generatorer. Bristen på el har orsakat en akut brist på vatten under de senaste två dagarna i Iraks värme sedan lägrets vattenpumpar slutat att fungera. Detta samtidigt som all infrastruktur i lägret riskerar att förefalla och grundläggande livsförnödenheter som mat, lagrade i kylskåp, är nu förstörda.

Avloppstankar i lägret är också överfulla på grund av att den irakiska regeringen sedan 11 dagar tillbaka hindrar lägerinvånarna från att ta in fordon för att tömma slam. Detta har medfört allvarliga sanitära och hygieniska problem för lägrets invånare.

Följaktligen har hälsan hos flera av lägerinvånarna förvärrats allvarligt.

Bristen på produktionskapacitet utsätter de 2800 flyktingarna i Camp Liberty för katastrofala påföljder. Lägret har ingen elektricitet, ingen luftkonditionering trots 50-gradig värme i Irak och nu, inget vatten.

”Irakiska regeringens inhumana blockad mot Camp Liberty utgör ett brott mot mänskligheten och strider mot det undertecknade samförståndsavtalet mellan Irak och FN där Irak går med på att garantera och se efter lägerinvånarnas välfärd, välbefinnande och säkerhet”, påpekar FFFI.

Ett antal lägerinvånare, inklusive några av de kvinnliga lägerinvånarna, har redan drabbats av livsfarlig uttorkning och tvingats uppsöka irakiska kliniker för behandling.

FN, EU och USA, som tvingade de iranska flyktingarna från att lämna sina hem i Camp Ashraf och flytta till Camp Liberty, har det yttersta ansvaret för att säkerställa Liberty-invånarnas välbefinnande och säkerhet.

De måste således pressa irakiska regeringen att häva den inhumana blockaden mot Camp Liberty och upphöra med sina repressiva restriktioner mot de försvarslösa lägerinvånarna, skriver NCRI i sina uttalande och varnar samtidigt för en stundande humanitär katastrof i Camp Liberty på order av prästerskapet i Iran.