Nyheter

Barzani: Iran har levererat vapen till kurdiska styrkor i Irak

”Iran har levererat vapen och ammunition till kurdiska styrkor i Irak”, sade Kurdistans regionala president Massoud Barzani på tisdagen vid en gemensam presskonferens med iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif, i Erbil, rapporterar Reuters.

”Vi bad om vapen och Iran var det första landet att förse oss med vapen”, sade Barzani i Erbil, huvudstad för Iraks autonoma kurdiska regionen.

Milismän från Islamiska staten (IS) har drabbat samman med kurdiska styrkor, peshmerga, under de senaste veckorna och tagit kontroll över vissa områden i utkanten av irakiska Kurdistan.

Iranska regimens utrikesminister samtalade med Barzani på tisdagen, en dag efter att ha besökt ledande shiitiska prästmän i södra Irak. Zarif erkände att prästerskapets envälde ger militärt stöd till irakiska säkerhetsstyrkor, men sade att samarbetet inte omfattade att sända iranska marktrupper till landet.

”Vi har ingen militär närvaro i Irak”, sade Zarif trots att det finns otaliga bevis och erkännande från regimens paramilitära styrka, revolutionsgardet, om medlemmar som har omkommit i strider i Irak. ”Vi har ett militärt samarbete med både staten och kurderna på olika arenor”, erkände Zarif, medan ett sådant samarbete strider mot FN:s säkerhetsrådets resolutioner och vapenembargo mot Iran.

Varken Zarif eller Barzani gav några detaljer om vapen som levererats till kurdiska peshmerga-styrkor hade gått via den irakiska regeringen eller skickats direkt till kurdiska styrkor. Iraks ny nominerade premiärminister, Haider al-Abadi, sade på måndagen att vapen som skickats till peshmerga-styrkor hade gått via den centrala regeringen.

Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Italien har också lovat att skicka militärt stöd till kurdiska säkerhetsstyrkor för att bekämpa terrorgruppen, Islamiska staten (IS).

USA har genomfört en rad flyganfall mot Islamiska statens milismän i norra Irak under de senaste två veckorna delvis för att skydda den kurdiska regionen från att invaderas men också för att skydda amerikanska tjänstemän och diplomater aktiva i regionen.

Iranska regimens utrikesminister, Javad Zarif, förnekade att Iran och USA ska ha diskuterat situationen i Irak som en del av samtalen mellan prästerskapet och västmakterna kring regimens kärnteknikprogram, skriver Reuters.