Avrättningar, Mänskliga Rättigheter

En annorlunda syn på massaker av 30000 politiska fångar i sommaren 1988

1988 års massaker av politiska fångar refererar till systematisk avrättning av 30 000 politiska fångar runtom i Iran. Huvudsakligt mål för denna grymma handling var medlemmar av iranska oppositionen, Folkets mojahedin (PMOI) men även politiska fångar från andra regimkritiska grupper och kommunistpartiet.

Massakern började efter ett religiöst dekret, så-kallad Fatwa, från prästerskapets grundare ayatolla Khomeini. En kommitté bestående av tre högt uppsatta representanter, som kom att kallas dödskommittén, döde tusentals politiska fångar till döden enbart på grund av de vägrade erkänna prästerskapets system med en högsta andlige ledare (Velayat-e Faqih).

Hamid Yzdan Panah, advokat och direktör för organisationen ”Near East Observatory” utvecklar en annan aspekt av massakern.