Nyheter

Iransk man efterlyst av USA död i filippinskt förvar

En iransk medborgare, arresterade i Filippinerna av landets kriminalpolis (NBI), har avlidit i myndigheternas förvar till följd av en hjärtattack, rapporterar Inquirer. En tjänsteman för NBI bekräftar att en 47-årig man från Teheran, Parviz Khaki, drabbades av en hjärtattack innan han flyttades till ett sjukhus i Manila, där han senare avled.

Khaki greps i Filippinerna i 2012 på begäran av USA, där han är efterlyst för delaktighet i en konspiration att smuggla material till Iran som anses kunna användas i regimens kärnteknikprogram.

Amerikanska justitiedepartementet anklagade Khaki för sex fall av bedrägeri, penningtvätt samt brott mot amerikanska handelslagar beträffande sanktioner mot Iran.

Amerikanska utrikesdepartementet förde upp Parviz Khaki på USA:s sanktionslista i maj 2013 med motiveringen att han ska ha försett iranska regimen med material, teknik och tjänster som ökar regimens förmåga att anrika uran och/eller konstruera en tungvattenreaktor. Bägge dessa aktiviteter är verksamheter som är förbjudna enligt resolutioner från FN:s säkerhetsråd.

Trots att Khaki arresterades på begäran av USA, hade hans utlämning ännu inte gått igenom vid tiden för hans död. Detta eftersom iranska ambassaden i i Filippinerna hade lämnat in en hemställan hos avdelning 21 av den regionala domstolen i Manila och motsätta sig utlämningen. Detta ledde till Khakis utvisning från Filippinerna stoppades medan ärendet granskades.

NBI:s chef för utrikesrelationer Daniel Daganzo uppgav att Khakis fall kommer nu att överlämnas till utrikes- och justitiedepartementet och tillade “vi har inte längre jurisdiktion över hans kropp”. Daganzo sade dock inte om myndigheterna avser att genomföra en obduktion.