Nyheter

Tysk-iransk man häktad för brott mot Iransanktioner

En tysk-iransk man står anklagad för att ha levererat komponenter till Iran som kan användas inom landets missilprogram, tillkännager tyska myndigheter.

Federala åklagaren meddelade på måndagen att Dr Ali Reza B., 63 år, är anklagad för att ha försett Iran med utrustning till ett värde av sammanlagt €436.000 (ca 4 miljoner kr) i totalt 10 leveranser mellan åren 2011-2013. Den misstänkte mannens efternamn har inte offentliggörs av tyska myndigheter enligt landets lagar om personlig integritet.

Utrustningarna var tillverkade i Tyskland men även andra länder.

Åklagare sade att de levererade komponenterna, bland dessa vakuumpumpar och ventiler, har både civila och militära användningsområden och gick till en oidentifierad organisation som finns med på EU:s sanktionslista för dess roll i Irans missilprogram.

Åklagare sade att den misstänkte har varit häktad sedan februari och ska ha levererat komponenterna via ett företag i ett oidentifierat ”arabiskt grannland” till Iran i syfte att kringgå internationella sanktioner mot Iran.