Nyheter

Iran hånar krav på avväpning av Hamas

En befälhavare för iranska regimens elitstyrka, Quds-styrkan hånade kravet på att Hamas ska avväpnas och uppmanade den palestinska islamistiska rörelsen i Gaza att ”förvandla marken och himlen till ett helvete” för Israel, rapporterade regimens officiella nyhetsbyrå IRNA på onsdagen.

USA och de europeiska länderna har efterlyst en vapenvila i den förödande konflikten i Gaza och en nedrustning av militanta grupper i Gazaremsan, särskilt Hamas.

EU fördömde i ett uttalande av den 22 juni ”uppmaningar till civilbefolkningen i Gaza att upplåta sig själva som mänskliga sköldar”. EU uppmanade samtidigt Hamas att omedelbart sätta stopp för sådana handlingar och krävde att samtliga terrorgrupper i Gaza måste avväpnas.

Suleimani, befälhavare för Quds-styrkan, betonade att ”konfrontationen med den sionistiska fienden är en nödvändighet” och hävdade att den palestinska motståndsrörelsen kommer att vända marken och himlen till ett helvete för sionisterna”.

”En nedrustning av motståndsrörelsen är en dagdröm som bara kommer att besannas på kyrkogården” för Israel, sade Suleimani.

Suleimanis kommentarer följer ett tal från iranska regimens högsta andlige ledaren Ali Khamenei i tisdags där han uppmanade den islamiska världen att beväpna palestinierna och beskrev Israels agerande i Gaza som ett ”folkmord”.