Nyheter

Iran ska beväpna Västbanken med missiler för en ny front mot Israel

Prästerskapets högsta andlige ledare Ali Khamenei kallade Israel för en ”rabiat hund” för dess brutala attacker mot Gaza och uppmanade muslimer att beväpna palestinierna så att de kan stoppa vad han kallade för ett folkmord, rapporterar Reuters.

Khameneis verbala attack mot Israel och uppmaningen till muslimska länder att sända ytterligare raketter till palestinierna kom under hans tal på tisdagen i samband med den muslimska högtiden som markerar slutet på fastemånaden, Ramadan.

Khamenei gick även till hårt angrepp mot USA och de europeiska länderna för det som han beskrev som ”deras försök att begränsa militära kapaciteten hos de palestinska krigarna i områden under israelisk ockupation.”

”Denna rabiessmittad hund, denna rovgirig varg, har anfallit oskyldiga människor och mänskligheten måste visa en reaktion. Detta är folkmord, en katastrof av historiska proportioner”, sade Khamenei med hänvisning till Israels offensiv mot Gazaremsan.

”Alla som har möjlighet, i synnerhet de i den islamiska världen, bör göra vad de kan för att beväpna den palestinska nationen … den sionistiska regimen ångrar sig djupt för att ha startat detta [krig] men har ingen annan utväg”, tillade Khamenei.

Amir Mousavi, en tidigare rådgivare för iranska regimens försvarsminister, tillkännagav i slutet på förra veckan att ”Teheran ska skicka missiler till palestinierna på Västbanken”.

”En ny front måste öppnas från Västbanken, efter att det har beväpnats, särskilt med missiler, eftersom vi vet mycket väl att avståndet mellan Västbanken och Tel Aviv, Haifa och andra områden är mycket kortare än avståndet från Gaza”, sade Mousavi till libanesiska tv-stationen, al-Mayadeen TV på fredagen enligt en rapport från tankesmedjan, MEMRI (the Middle East Media Research Institute).

”Därför krävs det enkla medel. Det finns inget behov av långdistansmissiler”, sade Mousavi och tillade att ”motståndslägret” med iranska regimen, Hizbollah, Irak och Syrien har ”etablerat mycket viktiga kanaler via Jordanien, Golan-höjderna och andra områden.”

”Alla kommer att se hur nya och betydande fronter helt plötsligt öppnas [mot Israel] i syfte att stödja den palestinska saken på Västbanken och i Gaza. … beväpningen av Gaza ska intensifieras och strategiska vapen kommer att föras in i Västbanken … Vi hoppas att den palestinska myndigheten inte ska hindra oss.”

Under en intervju på söndagen med Hizbollahs tv-station al-Manar TV, sade iranska regimens biträdande minister för arabiska och utrikesfrågor Hossein Amir Abdollahian att iranska regimen ”har haft ständiga kontakter med Hamas under hela den nuvarande krisen.”

”Även under de värsta förhållandena, har Iran behållit sina goda kontakter med Hamas. Under den senaste krisen var vi i direkt kontakt och hade samrådde med Hamas, dess ledare Ismail Haniyeh samt chefen för dess politiska byrå Khaled Mashaal”, sade Abdollahian till al-Manar TV.